Fikir7 Manset Haberler

03 Ekim, 2005

TÜPRAS'da OYAK gerginligi

TÜPRAS'da OYAK gerginligi

TÜPRAS'in özellestirmesinde Gasprom'un gerekçe gösterilerek, OYAK'a altin hisse ve veto hakki verilmesi, isletme emekli pasalara mi devrediliyor tartismasina yol açti. Özellestirme Idaresi Baskani Metin Kilci'nin " stratejik özelligi yüzünden Tüpras' in özellestirmesinde OYAK'a altin hisse ve veto hakki verecegiz açiklamasi " borsayi karistirdi. Uzmanlar ihaleye Rus gaz sirketi Gasprom'un katilacak olmasi nedeniyle alinan bu kararin alicilar için çok agir oldugunu belirtip, " Bu sartlar altinda Tüpras'in özellestirmesi zora girer " dediler. Kilci'nin açiklamasindan sonra Tüpras hisseleri 10 bin liranin altina geriledi.Uzmanlar Özellestirmeleri hükümetin olmazsa olmaz ev ödevleri olarak belirtiyor.
IMF'in ihaleleri yakindan takip ettigini ifade eden uzmanlara göre çok hassas dengeler üzerine kurulu.

TARTISMA
Bu nedenle hükümetin ve bürokratlarin hata yapma sansi hiç yok. Buna ragmen Petkim ihalesi sonrasinda yapilan açiklamalarin özellestirmeye gölge düsürdügüne dikkat çekiliyor.Özellestirme Idaresi Baskani Kilci'nin Petkim ihalesinde gelen teklif ile deger tespiti arasinda asiri bir fark olmadigini belirtmesine ragmen Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in ihale sonrasinda yaptigi " Petkim ihalesinde fiyat çok düsük , yeniden degerlendirecegiz " açiklamasinin ardindan suskun kalmasi kafalarda soru isareti olusturuyor. Anketlere göre AK Parti'nin en büyük takipçisi olan Genç Parti'nin mahalli seçimler öncesi Petkim ihalesini siyasi sova dönüstürecegi endisesi nedeniyle kulislerde hükümetin ihaleyi iptal edebilecegi konusuluyor

ÖNCELIGIMIZ OLACAK
Petkim ihalesiyle baslayan tartismalarin boyutu Tüpras özellestirilmesindekiz bazi uygulamalar ile doruga çikti Ö.I Baskani Metin Kici Tüpras’in özellestirmesinde bir takim önceliklerinin bulunacagini bildirip söyle devam etti:" Bu önceliklerin stratejik olarak taninip taninmayacagindan emin degilim. Bu önceliklerimizi de Tüpras’in özellestirilmesinde olusturacagimiz altin hisse tabir edilen imtiyazli hissenin içerisinde belirtecegiz. Bu hissenin yönetiminde OYAK olacak ve bütün kararlar için veto hakki bulunacak. Bizim ulusal bir takim önceliklerimiz Tüpras yönetiminde temsil ediliyor olacak. Her kim alirsa alsin bunlari bilerek alacak."Altin hissenin daha çok ulusal nitelikli, güvenlik amaçli ve her durumda piyasa fiyatlarindan akaryakit temininin garanti altina alinmasina yönelik düzenlemeler içerdigini bildiren Kilci, "Bu Tüpras’in özel mülkiyete geçmesi halinde dahi varligini sürdürecek olan, kamu tarafindan temsil edilecek olan bir hisse. Türk Silahli Kuvvetleri’nin ve diger güvenlik güçlerinin akaryakit ihtiyaçlarinin zamaninda temini için gerekli düzenleme özellestirmeden önce yapilmis olacak" dedi.Muhtesem Karbas: Altin hisse Tüpras'a olan ilgiyi sifirlar. Zaten genel kurmay Tüpras'in stratejik önemi nedeniyle bu satistan rahatsiz. Bu nedenle OYAK altin hisse sahibi yapilmak isteniyor. Altin hisse olmasi bütün özellestirme planini alt üst eder. Eger bu biçimde kalirsa fiyat çok düser. Kimse yönetimi baskasina birakmak istemez. Altin hissenin veto hakkinin sinirlandirilmasi gündeme gelebilir.Asli Yüksel: Tüpras özellestirmesinde stratejik önemi nedeniyle altin hisse olmasi beklenen bir gelismeydi. Tüprasin özellestirmesi basarili olacaktir. Tüpras piyasada tekel olmasinin yanisira mali yapisi iyi olan önemli bir kurulus, bu nedenle altin hisse özellestirmede sorun olmayacak. Belki yabancilarin ilgisi azalir. Ama bu sikintilar da giderilecektir.

P.O.'DA IHALEYE GIRIYOR
Petrol Ofisi, özellestirilecek Tüpras'in tanitim dokümani ve ihalesi sartnamesini alacak. Özellestirme Idaresi Baskanligi tarafindan tanitimina baslanan Tüpras'in tanitim dokümani ve ihalesi sartnamesinin alinmasi hususunda Petrol Ofisi Yönetim Kurulu'nun, Genel Müdürlügün yetkili kilinmasini kararlastirdigi açiklandi.

PETKIM'DE SÜREÇ BASLADI
Ihale komisyonu degerlendirme çalismalarini tamamlayarak, kararini bugün Rekabet Kurumu’na gönderiyor. Uzan grubuna ait Standart Kimya’nin 605 milyon dolarlik teklifinin rekabet açisindan da en uygun teklif olup olmadigina karar verilecek. 15 gün içinde kararini bildirmesi gereken Rekabet Kurumu’nun ardindan nihai karar Özellestirme Yüksek Kurulu’na birakilacak.
Ugur ÖZEN
Haber girisi: 12.06.2003 08:58:19

Hiç yorum yok: