Fikir7 Manset Haberler

10 Şubat, 2006

Antlasmalar - Konferanslar

Antlasmalar - Konferanslar

--------------------------------------------------------------------------------

PARiS BARIS KONFERANSI

1918 yili sonbaharinda ittifak Devletleri, Ateskes Antlasmalari imzalayip savastan cekilmislerdi. Bunun üzerine onlarla yapilacak barislarin ilkelerini saptamak icin Paris'te 1919 yilinin Ocak ayinda büyük bir konferans toplandi.

27 devletin katildigi konferansa, 1. Dünya savasina en büyük katilimlarla katilmis olduklarindan dolayi, savasi kaybeden ülkelerden an fazla pay alacak olan ingiltere, Amerika Birlesik Devletleri, Fransa ve italya hakimdi. Savas sonrasinda yendikleri devletlerden neler koparacaklarini uyumlu bicimde kararlastiran 3 büyük devlet, ingiltere, Fransa ve italya birbirine düstüler. Wilson ülkeleri'ni kendilerine göre yorumlayip, cesitli kanitlar göstererek paylasmadan vazgecmediklerini gösterdiler.
Osmanli Devletinin paylaslmasini öngören Antlasmalarda;
1. Anadolu'daki Akdeniz ve Ege bölgelerinin italyanlara verilmesi kararlastirilmisti. Ancak Anadolu'daki Akdeniz ve Ege Bölgelerinin tamamiyla italyanlara verilmesi, Dogu Akdeniz'deki dengeyi altüst ederdi. Akdeniz'de güclü bir italya, Ortadogu'yu denetiminde tutan ingiltere icin ileride bir tehlike olusturabilirdi.
2. ingiltere, daha önce italya'ya verilmesi kararlastirilan bölgeleri Yunanistan'a vermeyi kendi cikarlarina uygun gördü. Savas sirasi yapilan paylasma Antlasmalarinda önemli bir degisiklige gidildi.
3. Anadolu'nun paylastirilmasina Yunanistan da ortak edildi. izmir ve cevresi Yunanistan'a verilecek,
4. sadece Ege Bölgesinin güney kiyisi ile Akdeniz Bölgesinin Batisi italya'ya verilecekti.

Hiç yorum yok: