Fikir7 Manset Haberler

17 Ağustos, 2007

AB, nin GÜNEY-DOGU´YA SOSYAL ADALETIi


Avrupa Birliği'nin ihya edeceği 12 il Avrupa Birliği, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında 12 kente 500 milyon Euro yardım yapacak.
AB yardımlarından bugüne kadar aslan payını ise Güneydoğu illeri almıştı..

17 Ağustos 2007 04:35

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı çerçevesinde Türkiye'ye yapılacak 500 milyon euroluk yardımın ağırlıklı olarak yöneleceği illeri,
Ağrı, Van, Mardin, Erzurum, Şanlıurfa, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Trabzon, Kastamonu, Samsun ve Hatay olarak açıkladı.
Rehn, Avrupa Parlamentosu'nun Sosyalist Grup Üyesi Yunanistan kökenli milletvekili Panagiotis Beglitis'in AB Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği Güneydoğu illerinin desteklenmesine yönelik yazılı soru önergesini yanıtladı. Beglitis önergesinde, AB'nin Türkiye'deki Kürtlerle ilgili stratejisinin demokratik diyalogu teşvik amaçlı girişimleri desteklemekle sınırlı olmadığını belirtmişti.

2009'DA 560 MİLYON EURO'YA ÇIKACAK

Beglitis, “AB'nin; yoksullukla, az gelişmişlikle savaş ve halkın genel yaşam kalitesini iyileştirmekte ihtiyaç duyulan altyapı yatırımlarının finanse edilmesi için Türk ve Kürt yetkililerle işbirliği yaparak, ekonomik ve sosyal iyileşme programlarının geliştirilmesi ve uygulanmasına yardımcı olma sorumluluğu vardır” dedi.
Olli Rehn, komisyon adına verdiği yanıtta, Avrupa Birliği'nin 2007 - 2013 yılları arasında aday ülkelere katılım öncesi süreçte finansal destek sağlamak üzere hayata geçirdiği “Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı - The Instrument for Pre-accession Assistance (IPA)”nın, gelecek yıllar boyunca Türkiye'ye mali yardım sağlayan önemli bir araç olduğunu belirtti. Türkiye'ye bu yıl verilecek 500 milyon euro yardımın, 2009'da 560 milyon euroya yükseleceğini belirten Olli Rehn yardımlar konusunda şu bilgiyi verdi:

ÜÇTE BİR PAY GÜNEYDOĞU'YA

Rehn, 1996-2006 yılları arasında Avrupa Topluluğu tarafından Türkiye'ye yöneltilen altyapı ve sosyo ekonomik gelişmeye destek amaçlı 846 milyon euroluk yardımın 301 milyon euroluk bölümünün (yüzde 36) Türkiye'nin doğu ve güneydoğusundaki bölgelere yönlendirildiğini kaydetti.

Hiç yorum yok: