Fikir7 Manset Haberler

11 Ağustos, 2007

Sevr´in detaylari...Vatana Ihanet(mi?)





Dün gündem Sevr'di bugünse Lozan Sevr sendromu çekenlere hatırlatma: Ölü doğmuş olan Sevr'i arşivlere gönderen Lozan Antlaşması, 84 yıl önce bugün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
11 Ağustos 2007 07:42

Erdal Şafak



Dün Sevr bugün Lozan



Toplumun ciddi bir bölümünün bilinç altında yuvalanan ve zaman zaman (son dönemde epey sık) dışa vuran korkuların kaynağı Sevr Antlaşması'nın imzalanmasının dün 87'nci yıldönümüydü.


Sessizce geçiştirildi.
Niyetimiz ezberleri bozmak değil;


1. sadece önümüzdeki sonbaharda "Azınlık hakları" konusunda Ankara'ya eleştiriler yöneltecek AB İlerleme Raporu yayınlanınca "Sevr sendromu" depreşecek olanlara bazı tarihi gerçekleri hatırlatmak istiyoruz.


2. Türkiye´nin daha dogrusu Osmanli Devletinin Sevr ile satildigini iddia ederek, kendi imzaladiklari Lozan´i görmemezlikten gelenlere ve bu milleti yaölanlarla kandirip, satan vatan hainlerini hatirlatmak,(MiM)


3. Sevr´in imzalanmamis ama Lozan´in imzalanmis bir kapitilasyon anlasmasi oldugunu hatirlatmak istiyoruz.(MiM)


Osmanli Devleti; 1. Dünya savasini kaybeden Müttefiki olan Almanya Kapitilasyon anlasmalarina Versay´da imza koyunca, savasi kaybettigini kabullenmek mecburiyetinde kalmisti.(MiM)




İtilaf devletleri Sevr Antlaşması'nı 24 Nisan 1920'de San Remo Konferansı'nda hazırlayıp Osmanlı'ya ilettiler ve bir koşul öne sürdüler:




Hem İstanbul, hem de Ankara hükümetleri onaylayacaktı.




Savasi kaybettigi kesinlesmis, imzayi atmasi kesinlesmis olan Vahdettin, 18 Mayis 1919 yilinda M.Kemal´i 2. bir devleti kurmak icin Anadoluya yani Samsun´a göndermisti. Bu zamana kadar Anadolu topraklari; Osmanli tarafindan gizliden gizliye yürütülen ama adina cete savasi denen savaslarla düsmanlardan arindirilmisti. Düsmanin karsisinda Osmanli degil, Türk Milleti vardi resmen. M.Kemal; Vahdettin´in yeni bir devlet kurma emirlerini harfi harfine yerine getirmisti.


Yeni bir Türk Devleti kurulmus idi. .(MiM)


Istanbul hükumetinin Sevr anlasmasini imzalamasi; Osmanlinin tüm topraklarini kaybetmesi demek olurken, Osmanliya ait degilmis gibi veyahutta Osmanlidan ayrildiktan sonra itilaf güclerinden kurtarilmis olan Anadoluyu ve Anadoluda Ankara´da kurulan Yeni Türk devletini baglamiyordu ve baglamazda..(MiM)


Ankara hükumeti resmiyette, Istanbul Hükumetinin bir varisi de degildi. Vahdettin ince bir siyasetle bu oyunu oynamisti..(MiM)


Vahdettin´in bu siyasetini bilen itilaf gücleri Ankara´ninda imzasini almak istiyorlardi.(MiM)




İstanbul'da Meclis-i Mebusan dağıtılmıştı,


Çünkü tüm aydin devlet kadrosu Vahdettin tarafindan gizli gizli Anadoluya, Ankara Hükumetine gönderilmisti. Devletin ise yarar herseyini Anadoluya aktaran Vahdettin, kendini hedef tahtasinda atisa sunmustu. Itilaf gücerinin isgal ettikleri saray icin icin sahipleri tarafindan bosaltilmisti. Vahdettin ise kendini korkuluk yapmisti.(MiM)




O nedenle, iş; Saltanat Şurası'na düştü. 43 üyeli Şura, 22 Temmuz 1920'de toplandı, görüşmeler sonunda Padişah Vahideddin, oylama niyetine, "Antlaşmayı kabul edenler ayağa kalksın" dedi. 43 üyeden sadece Topçu Feriki Rıza Paşa yerinden kıpırdamadı.Ardından Sadrazam Damat Ferit Paşa, Maarif Nazırı Hadi Paşa, Şurayı Devlet Reisi Rıza Tevfik ve Bern Sefiri Reşat Halis'ten kurulu heyet Paris yakınlarındaki Sevres'e giderek, 10 Ağustos'ta Osmanlı'yı tarih sahnesinden silen(silmesi gereken ama Devlet Baskani Vahidettin tarafindan imzalanmadigi icin silemeyen-MiM) antlaşmayı imzaladılar.



Ankara Hükümeti, antlaşmayı asla tanımadı, dahası imzalayanları ve onaylayanları "Vatan haini" ilan etti.



Ancak 433 maddeden oluşan Sevr Antlaşması asla yürürlüğe girmedi.


Vahideddin son imzayı atmayınca, Osmanlı'da onay süreci tamamlanmadı.


Yani Istanbul Hükumetide bu anlasmayi imzalamadigindan, kabul edilmemis oldu. Bu anlasma Osmanli tarafindanda taninmamis oldu. (MiM)




İngiltere ise yürürlüğe girişini "Cephedeki gelişmeler"e bağladığı ve ordularını terhis etmesi nedeniyle Anadolu'da yeni bir savaşı göze alamadığı için, sonunda onun açısından da "Ölü belge" olarak kaldı.




İngiltere ayrıca Kürtler'in antlaşmada kendileri için öngörülen toprakların Ermenistan'a verilmesi üstüne Ankara Hükümeti safına geçmesinin "Şok"unu da uzun süre üstünden atamadı.




Bu 2 nedenden dolayi anlasma Ingilizler tarafindanda imzalanmis oldugu halde taninmamak istenildi. Yani "imzaladik ama tanimiyoruz" siyasetine girdi ingiltere.(MiM)




ABD ve Fransa niye onaylamadı?
ABD açısından durum daha da ilginçti: İtilaf güçleri safında savaşa girdikten sonra 20 Nisan 1917'de Osmanlı'yla diplomatik ilişkilerini kesti ama savaş ilan etmedi.


O nedenle de "Barış antlaşması" olan Sevr'e ne taraf oldu, ne de imza koydu.



Fransa'ya gelince; Sevr Antlaşması'nı "Ulusal çıkarları"na aykırı buldu. Çünkü onun önceliği Osmanlı borçlarının yüzde 61'ini oluşturan parasını kurtarmaktı. Ayrıca antlaşmayı İngiltere'nin zaferi olarak görüyor, bunu Ortadoğu'daki çıkarları açısından son derece sakıncalı buluyordu. Bu etkenler nedeniyle hem hükümette, hem de parlamentoda antlaşmanın iptalini isteyenler kısa sürede çoğunluğa ulaştı.




Başbakan Aristide Briand o günlerde esen rüzgârı şöyle anlatıyordu:


- "Antlaşma gündeme gelir gelmez parlamento cephe aldı. Bunu görünce müttefiklerimizi 'Sevr'i bu haliyle onaylamamızı beklemeyin. Çünkü çok ağır hükümler içeriyor ve çıkarlarımıza zarar veriyor. Mutlaka değiştirilmesi gerekir' diye uyardım."



O değişiklik 3 yıl sonra Lozan'da yapılacaktı. Hem de Türkiye'nin istediği koşullarda.( Fransa´nin cikarlarini gözetmdigi icin imzalamadigi bir anlasmayi, cikarlarini icine koyarak yani degistirerek önüne koydugu bir Anlasmanin(Lozan Anlasmasi) Türkiye´nin istedigi kosullrda ifadesi ile gösterilmesi yanlis degilmidir ? Türkiye Hükumetinin bu kosullarin altina imza atmasi gerekmiyordu ki ? Türkiye Hükumeti savasi kaybeden Osmanli ile ayni devlet degil idi. (MiM)



İşte bu gelişmeler sonucu, Mustafa Kemal Atatürk, 1921'de Büyük Millet Meclisi'nin ikinci yasama yılını açış konuşmasında, Sevr'in ölümünü şöyle duyurdu:


- "Efendiler, düşmanların bir yıllık çabalarına rağmen neticede Sevr Antlaşması maddeleri gerçekten ve hukuken yoktur. "

Tüm bunlara rağmen sendromu atamayanlar için bir not düşelim: Zaten ölü doğmuş olan Sevr'i arşivlere gönderen Lozan Antlaşması, 84 yıl önce bugün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.


Lozan Anlasmasi neden imzalandi ? Sorusunu sormak gerekiyor Atatürk´e ?


Vatan haini ilan ettigi Vahdettin´in kendisinin imzalamadigi, kabul etmedigi Sevr´in ikinci Verziyonu olan Lozan anlasmasinin arkasindaki oyunlarin aranmasindaki oyunlari aramak gerek. Bu oyunlar ortaya cikartildiginda kimin bu vatani sattigi da ortaya cikacaktir.(MiM)




Kutlu olsun.


Kimin adina Mutlu olsun ? Tabiiki Ingiliz ve Fransiz mernfaatine Lozan´i imzalayip, kabul edenlerin kutlu olmalari gerekir. Cünkü Efendilerine bundan daha iyi yaranmalari mümkün olamazdi.

esafak@sabah.com.tr

(Sabah)




Not: (MiM) kullanilan yerler mim´in eklentileridir.

Hiç yorum yok: