Fikir7 Manset Haberler

14 Kasım, 2007

II. Abdulhamid'in tekir kedisi...






Tarihteki ünlü şahsiyetleri aslında ne kadar tandığınızı hiç dünüşündünüz mü? Mesela İkinci Abdulhamit'in kızlarının sarayda nasıl oyalandığını ve onun kedisini nasıl çağırdığını... İşte meraklısı için çerez bir bilgi:
14 Kasım 2007 07:32
Yazı boyutunu büyütmek için


Kızı Ayşe Osmanoğlu'nun kaleme aldığı, II. Abdülhamid konusundaki tek referans kitap olarak kabul edilen "Babam Sultan Abdülhamid" Adlı kitaptan ilginç bir bilgi kırıntısı aktaralım istedik.

Aslında kitapta aktaracak o kadar ilgi konu var ki... Aşağıya anlıntıladığımız hatıra hem arka planında sosyal yaşam ve hayata bakışa dair ilginç mesajları hem de sıcak ve içtenliği nedeniyle ilginç geldi bize. Paylaşalım istedik.

2. Abdulhamid'in kızı Ayşe Osmanoğlu'na kulak verelim:

BABAMIN TEKİR KEDİSİ

Hemşirem Şâdiye Sultan'la ben epeyce büyümüştük. Bizden dört yaş küçük olan hemşiremiz merhum Refîa Sultan da artık bizim aramıza katılmıştı. Cuma sabahları babamın dairesine gider, el öperdik. O zamanlar daha sarayda kalorifer yoktu. Gayet büyük mavi bir çini soba vardı. Babam bizi onun önüne kurturdu. Biz üç kız kardeş domino oynardık. Babam uzaktan Hurim oyunlarımıza bakar, fakat bir yandan da işleriyle meşgul olurdu.

Babamın gayet büyük bir tekir kedisi vardı. Pek munis, sevimli, enli bir hayvandı. Babam bu kediye "Ağa Efendi" adını vermişti. Biz domino oynarken o da bizim aramıza oturur, dominoları karıştırır, birtakım oyunlar yapardı.

Hiç yorum yok: