Fikir7 Manset Haberler

22 Kasım, 2007

Türkiye´deki ABD Üsleri

"üs yok, tesis var"dan Onlarca üsse...


niyet sorunlari mevcut oldugundan bu eski radar üsleri halen kullanilmakta ve kullanilmayada devam edilecektir.
Tüm kaynaklar Türkiye'de İncirlik hariç tüm ABD üslerinin TSK'ya devredildiklerini söyleselerde bu radar üslerinin halen ABD komutasinda ve ABD teknik elemanlarinin kontrollarinda olmalarinin nedenlerini kimse yanitlayamiyor.
Acikca ortadadir ki, burada ABD ile T.C.Devleti arasinda isbirligi vardir ve Türk Kamu oyu kandirilmaktadir.

Mutabakat Zaptı’yla yeni üsler

AKP hükümeti, ABD'nin Güneydoğu'ya 40 bin asker yığması ve dokuz üs kurması için 8 Şubat 2003 tarihinde askeri bir mutabakat (işgal anlaşması) imzaladı.
Resmi adı:

"TC ve ABD arasında mevki hazırlık faaliyetleri amacıyla Türkiye'de konuşlanacak ABD personelinin statüsü ile buna ilişkin temel siyasetin ilkeleri, usullerin belirlenmesi ve uygulanmasına dair mutabakat zaptı"

olan işgal belgesi ile ABD; Mardin, G.Antep, Diyarbakır-Dicle, Şırnak-Oyalı, Nusaybin, Ş.Urfa, Birecik ve Viranşehir'de üs kurmaya başladı. Bunların yerleri ise "ABD kara yerinde hazırlık timleri" tarafından belirlenecek ve bu timlerin başında Yarbay Warren ile Binbaşı Simerly görev yapacak.
TSK generalleri bir bakıma bir yarbay ve binbaşının emri altında onlara uygun yerleri gösterecek! Sevkiyat işlemleri Ankara'daki Savunma İşbirliği Bürosu ODC (Office of Defence Cooperation) tarafından yönlendiriliyor.
Ankara'da koordinasyon merkezi kurulmuş durumda. A
BD üssü İncirlik ve eskiden ABD üssü olup bugün de fiilen ABD üssü olarak hizmet gören Diyarbakır ve Batman üsleri askeri, Afyon ve Sabiha Gökçen havaalanları ise lojistik sevkiyat için kullanılacak.

Geçmişten bugüne NATO ve ABD üslerinin yerlerini ve son durumlarını kısaca aktarmanın yararlı olacağını burada düşünüyorum, özellikle ülkemiz topraklarının işgal edilmeye çalışıldığı ve komşu halklara dönük katliamda kullanılmaya çalışıldığı bu günlerde.
Bugün yeni üsler kurulan çoğu yerin geçmişte de ABD üssü olarak hizmet verdiği ise işin bir başka boyutu.

NATO üsleri

Şu anda Avrupa Müttefik Komutanlığı (ACE) altındaki,
Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri'ne bağlı (AFSOUTH), dört Müşterek Alt Bölge Komutanlığı (MABK) bulunmakta ve bunlardan biri de Güneydoğu MAB Komutanlığıdır (İzmir, Türkiye). Komutanı 97 yılına kadar ABD'li, Yunan veya Türk olabilen Güneydoğu MABK Komutanı Yüksek Askeri Şura tarafından atanmaktadır.
Çekiç Güç'e destek vermek amacıyla, 2 Ocak 1991 tarihinde NATO Savunma Planlama Komitesi, Türkiye'nin Güneydoğusuna Müttefik Mobil Gücü'nün hava bileşenini konuşlandırmaya karar vermiştir. Bu birlik Belçika, Alman ve İtalyan hava kuvvetlerine bağlı uçaklardan oluşmaktadır ve ilk kez eğitimden farklı bir nedenle konuşlandırılmıştır. Bu güç Diyarbakır (muhtelemelen Pirinçlik) ve Erhaç'ta konuşlandırılmış alan 42 uçak ve 300 personelden oluşmaktadır. Almanya I-HAWK ve Roland füze sistemleri yerleştirmiştir. Bu sistemler Hollanda'dan getirilmiştir.
Halen Şile'de NATO için bir atış alanı mevcut olup, atış alanı 300 bin dolarlık bir yatırım ile Stinger Füzeleri için uluslararası standartlarda bir atış alanı haline getirilmiştir. Bu atış alanı NATO üyesi ülkeler tarafından dört yılda bir 1 milyon 200 bin dolar ödemek suretiyle kullanılabilmektedir.
Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı, NATO havadan erken ihbar ve komuta kontrol uçaklarının (AWACS) bölgedeki ana üssü konumundadır. Burada uçuşlar 25 Ekim 1983 tarihinde başlamıştır. Burası o tarihlerde 16. NATO Çevre Hava Savunma Grubu radar istasyonuyla bağlantılı olarak çalışıyordu.
Bu radarlar Lüleburgaz, Çanakkale, İzmir-Bornova, İzmit, Kütahya, Eskişehir, Bartın, Ankara-Ahlatlıbel, Amasya-Merzifon, Sivas-Şarkışla, İskenderun, Ordu-Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum, Diyarbakır ve Mardin'de bulunuyordu.
Söz konusu radarların söküldüğüne ilişkin herhangi bir bilgi bulunmamaktadır!
Eskişehir'de ise NATO'ya bağlı Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi (CAOC6) bulunuyor. NATO üyelerinin ittifaka tahsisli birlikleriyle sürekli iletişim halinde olan Eskişehir harekat merkezi, nükleer, kimyasal ve biyolojik saldırı olasılığına karşı koruma önlemleriyle donanmış durumda olup 1 Eylül 1999 yılında faaliyete başlamıştır. NATO'nun en güneyindeki hava harekat merkezidir. Yerin altında 90 metre çapında, 15 metre yüksekliğinde bir yarım küre içine inşa edilen üç kattan oluşan tesis olağanüstü güvenlik önlemleriyle korunmaktadır.
Bunların dışında Aksaz-Karaağaç deniz üssü Türkiye'deki en büyük deniz üssü olup, NATO kapsamına alınmıştır.

ABD ÜSLERİ

İlk vurgulamamız gereken nokta, resmi olarak tek ABD Üssü'nün İncirlik olduğu. Ancak tüm askeri havaalanlarında ve TSK'ya devredildiği söylenen eski üslerde ABD askeri eskiden beri bulunuyor. Bunların Irak'a dönük savaşta da aktif olarak kullanıldığını da bir vakiadir. Burada geçmişten bugüne değin sözedeceğimiz ABD üsleri, doğrudan ABD Avrupa Silahlı Kuvvetleri kapsamında değerlendirilmektedir, uzakta değil Türkiye Cumhuriyeti topraklarında!

İlk önce İncirlik Üssü'nden söz etmek gerekiyor. İncirlik ABD Hava Kuvvetleri (USAF) 16. Hava Kuvvetlerine bağlı bir üs. İncirlik'teki 39. Saldırı Kanadı, İtalya'daki 31. Saldırı kanadı ile birlikte ana harekat üslerinden biridir. USAF 16. Hava Kuvvetleri ayrıca 3 adet de seferi (gezici) kanatlara sahiptir. İncirlik'te 39. Hava ve Uzay Gezici Kanadı bulunmaktadır. İncirlik'te bulunan 39. Kanat'ın alt birimi İzmir'deki 425. Hava Üssü uçak filosu, bir diğer alt birimi ise Pirinçlik/Diyarbakır'da bulunan 722. Hava Üssü uçak filosuydu. Ancak Pentagon 6 Şubat 1997 tarihinde buradaki faaliyetlerine son verme kararı alarak, Eylül ayı itibariyle Türk Hava Kuvvetleri'ne devredileceğini bildirmişti. 16. Hava Kuvvetlerine bağlı olarak 1988 yılında Ankara'da Savaş Destek merkezi ve Görev Destek Merkezi kurulmuştur. Bunun amacı savaş durumlarında komutanlığın görevleri ile NATO yetkilileri arasında eşgüdüm ve planlama sağlamaktır.

İncirlik ile ilgili 95 yılı verileri:
Asker sayısı 2091
Sivil sayısı 160
Toplam Personel 2251
Yayılı bulunduğu alan 3328 acres (13.4784 km2)
Esas aktivite 39 Hava Kanadı
ABD Hava Kuvvetleri (USAF) 16. Hava Kuvvetlerine bağlı olarak faaliyet gösteren ve Ankara-Balgat'ta bulunan ABD Lojistik Grup (TUSLOG) tüm ABD askeri varlığına lojistik destek sağlamaktadır. Bugüne değin çalışma yaptığı üsler, ABD üslerinin de tarihçesini verecektir.
1948 yılından beri; Ankara, Balıkesir, Diyarbakır, Bandırma, Eskişehir, Merzifon, Batman, İncirlik, Çiğli'de faaliyet gösteriyorlar.
Hava üslerinin inşası ve modernizasyonunu yönlendirmek, buradaki personelin ve ABD uçaklarını kullanacak olan Türk pilotların eğitimine destek veriyor. Ankara'daki karargaha bağlı olarak faaliyet yürüten alt birimler ise şunlar:
39. Taktik Grup/İncirlik
7217. Hava Üssü Grubu/Ankara
7241. Hava Üssü Grubu/İzmir
7022. Hava Üssü Bölüğü/Pirinçlik
Aşağıdaki üç MDB 1972 yılından beri aşağıdaki isimleriyle ve düzenleriyle hizmet veriyor.
7391. Mühimmat Destek Bölüğü/Balıkesir
7392. Mühimmat Destek Bölüğü/Eskişehir
7393. Mühimmat Destek Bölüğü/Mürted
7394. Mühimmat Destek Bölüğü/Erhaç
7005. Patlayıcı Ordonat birimi/İncirlik.
(Buradaki görevlilerin nükleer silah depolanma prosedürleri, tamir ekipmanları, özel saklama biçimleri ve bakım faaliyetleri konusunda sertifikaları olmaları gerekiyor. İncirlik'te nükleer başlıklar olup olmadığı konusunu tartışmaya bile gerek yok herhalde.)


Türkiye'de NATO'ya ait nükleer silahlar

NATO'nun nükleer silaha sahip olmayan ülkeleri arasında yer aldığı iddia edilen Belçika, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda ve Türkiye'nin savaş zamanında nükleer silahların kullanılması durumunda ABD'ye katılacak tamamen eğitilmiş birer birimleri her zaman hazır bulunuyor.
Türkiye'de nükleer silah depoları şuralarda bulunuyor:
Balıkesir 9. Hava Jet Üssü. Burası iddialara göre TSK'ya bağlı. Şu anda nükleer silah olmadığı, ancak savaş durumunda konuşlandırılacağı söyleniyor. Burada 6 adet kubbe (İngilizcesi vault, nükleer füzelerin rampası da denilebilir) bulunuyor. Burada F-16'lar bulunuyor ve gerektiğinde nükleer füzeler takılabiliyor. Buradan yukarıda sözü edilen 39. Lojistik Grup sorumlu. Bunların haricinde ABD'li personel bulunmuyor.
İncirlik Hava Üssü. Burası USAF'a bağlı. 25 adet kubbe bulunuyor. Her zaman atılmaya hazır durumda nükleer başlıklı füzeler mevcut.
Mürted/Akıncı Hava Üssü. Balıkesir için söylenenlerin aynısı burası için de geçerli. Burada da 6 adet kubbe bulunuyor.
USAF'ın Şubat 98'deki açıklamasında bu üç üsteki kubbelerin daha kullanıma açılmadığı, inşaatlarının Nisan 98'de tamamlanacağı söyleniyordu. Şu anda bu tesislerin hazır olduğu tahmin ediliyor.
NATO'ya bağlı Avrupa'da 214 "kubbe" bulunuyor. Bunların 37'si Türkiye topraklarında.
Yukarıda anılan 6 ülke, savaş zamanında nükleer silah kullanan ülkeler olabileceklerine dair tek tek ABD ile "nükleer paylaşım" anlaşması imzalamış durumdalar. Yine teker teker bu 6 ülke ile ABD arasında nükleer işbirliği anlaşması bulunuyor. Bu nükleer işbirliği anlaşmaları İşbirliği Programları olarak biliniyor. Bu İşbirliği Programına göre:
a. Savunma planlarının hazırlanması
b. Atomik silahlara ve atomik enerjinin her türden askeri kullanımına karşı savunma ve bu durumlarda çalıştırılma için personelin eğitimi
c. Atomik silahları ve her türden atomik enerjiyi askeri olarak kullanabilecek potansiyel düşmanların kapasitelerinin değerlendirilmesi
d. Atomik silahlarla uyumlu teslimat sistemlerinin geliştirilmesi üzerine iki ülke çalışıyorlar.
Tüm NATO üyeleri 1964 yılında "Atomik enformasyona ilişkin işbirliği için Kuzey Atlantik Asamblesi tarafları arasında anlaşma"yı imzalıyorlar.

İKİLİ ANLAŞMALAR GİZLİ OLARAK ABD İLE NÜKLEER SİLAHLARA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK ÜLKELER ARASINDA İMZALANIYOR.
ULUSAL PARLAMENTOLAR VE HÜKÜMETLER BU ANLAŞMALARA KESİNLİKLE ULAŞAMIYOR.

Ev sahibi ülke taşıma sistemlerini, ulaştırma ve depolama sırasında dış güvenliği, üsler için arazileri ve ABD personeli için alt yapıyı sağlamakla yükümlü. ABD müttefik üslerdeki silahların bakım, himaye ve güvenliği için personel sağlıyor.
1995'in ortalarında Türkiye'de 75 adet ABD'ye ait nükleer bomba olduğu söylenmekteydi. Bu sayı diğer ülkeler için ise şöyle idi;
Almanya 275,
İngiltere 90,
İtalya 40,
Belçika,
Yunanistan ve
Hollanda 10'ar.

Hiç yorum yok: