Mustafa Kemal’in frengi hastalığına yakalandığı iddiası
Mustafa Kemal 1917 yılı Almanya görevi dönüşünde, Sofya’dan geçerlerken, Şakir Zümre ile bazı diğer dostları Mustafa Kemal’i istasyonda karşıladılar. Onlara, ‘Almanya savaşı kaybetmiştir,’ dedi. İstanbul’a döndüğü zaman da, Osmanlı İmparatorluğunun tek başına barış imzalaması için eskisinden daha şiddetle bir mücadeleye girişti. Ama yeniden hasta düşünce bu çabası yarıda kaldı. Birkaç yıldır yakasını bırakmayan belsoğukluğu hastalığı şiddetlenerek iyice sancı vermeye başlamıştı. Doktorları kendisini Viyanalı bir uzmana gönderdiler. Uzman onu şehir dışındaki özel bir hastanede bir ay tedavi etti. Sonra kendisini toplasın diye Karlsbad’a gönderdi. Sofya’dan aynı trene binmiş olan Şakir Zümre de yanından ayrılmamıştı.
Bu zoraki dinleniş Mustafa Kemal’e yeniden kitap okumak ve ülkesinin geleceği üzerinde düşüncelerini bir düzene sokmak fırsatını verdi. Fransızca olarak tuttuğu hatıra defterinde siyasal görüşlerini açıklığa kavuşturuyordu. Bu arada Avusturyalı bir kızla flört etti. Kendisine gönül veren ya da sonradan arkadaşlarına övünmek için böyle anlatan genç kız, onunla evlenmek istiyordu. Mustafa Kemal ona umut vermemek için, ülkesinde bir nişanlısı olduğunu söyledi. Kız üzüldü ve nişanlısının kim olduğunu sordu. Mustafa Kemal gülerek, ‘Vatanım’ diye cevap verdi. Kızın yüzünde bir şaşkınlık ifadesi belirmişti. Mustafa Kemal, sözüne, ‘Ben askerim,’ diye devam etti. ‘Ömrümün sonuna kadar vatanımı sevmek ve onunla yaşamak zorundayım.’
1918 Temmuzunun başlarında bir gün Mustafa Kemal’i görmeye gelen bir arkadaşı, Sultanın öldüğünü ve tahta Vahdettin’in geçtiğini haber veridi. Bunu duyar duymaz, şu anda İstanbul’da bulunmadığına çok canı sıkıldı. Bu durumda yeni Padişaha bir tebrik telgrafı göndermekten başka yapacak bir şey yoktu. Bu telgrafına, alışıldık biçimde bir teşekkürle karşılık verildi.
Not: Mustafa Kemal gençliğinde iyi tedavi edilmeyen ve sonradan tepen bir belsoğukluğuna tutulmuştu. Düşmanlarının çıkardığı söylentilerin aksine, frengiye yakalanmış olduğu düpedüz yalandır. (Belsoğukluğu hastalığı hakkında bilgi)
Fikir7 Manset Haberler
31 Temmuz, 2007
Belsoguklugu ve M.Kemal
Yazar: mim Tarih: 31.7.07
Eklentiler: Atatürkcülük
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder