Fikir7 Manset Haberler

29 Temmuz, 2007

ittihaddi-terakki sempatizanlari..nemaslandirdigi satiliklar..



'İhaleyi, üçüncü gelen Ciner’e ver' Eski Eneji Bakanı Cumhur Ersümer'in mahkum olmasını sağlayan ifade, Beyaz Enerji davası sanıklardan Eski TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi'ye ait. İşte Ersümer'i yakan ifade:
29 Temmuz 2007 08:45

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Cumhur Ersümer’in, "Görevi kötüye kullanmaktan" mahkum olmasını sağlayan ifade "Beyaz Enerji davası" sanıklarından Eski TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi’ye ait. Selvi Esenboğa Mobil Santral ihalesi ile ilgili ifadesinde "Ersümer beni makamına çağırdı. İhaleyi üçüncü gelen Park Holding’e (Turgay Ciner’in şirketi) vermemi istedi" dedi. ENERJİ ve Tabi Kaynaklar eski Bakanı Cumhur Ersümer’in, Yüce Divan’da "Görevi kötüye kullanmaktan" mahkum olduğu davada, eski bakanı Meclis Soruşturma Komisyonu’ndaki, eski genel müdürünün ifadesi yaktı.
"Beyaz Enerji davası" sanıklarından dönemin TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi’nin, Esenboğa Mobil Santral ihalesi ile ilgili Ankara DGM Savcısına verdiği, "Ersümer beni makamına çağırdı. İhaleyi üçüncü gelen Park Holding’e (Turgay Ciner’in şirketi) vermemi istedi" iddası aynı ifadeyi TBMM Komisyonu’nda da "kabul edince" rapora aynen geçti. Yüce Divan da bu iddiayla ilgili yargılama yaptı ve sonrasında Ersümer’i, 18 iddiadan beraat ettirip, sadece Esenboğa Mobil Santral ihalesinden 1 yıl 8 aya mahkum etti. Ceza erteledi. İŞTE O BÖLÜM: Ersümer’in yargılandığı iddianame yerine geçen Meclis Soruşturma Komisyonu’nun 414’üncü sayfasındaki bu bölüm şöyle: "Komisyonumuzda tanık sıfatıyla dinlenen TEAŞ mobil santral ihalelerinin yapıldığı dönemde TEAŞ Genel Müdürü olan Muzaffer Selvi verdiği ifadede, DGM Savcısı’na verdiği ifadeyi kabul ettiğini beyan etmiştir. Şahıs DGM savcısına verdiği ifadede; enerji sıkıntısı nedeniyle 1998 yılında yapılmış mobil santrallerin kurulu güçlerinin artırıldığını, Ersümer’in Ankara-Esenboğa Santralinde takındığı tavrı anlatmak istediğini, ihaleyi AKSA elektriğin kazandığını, ancak
Ersümer’in kendisini makamına çağırarak, ihaleyi sıralamada üçüncü gelen Park Halding’e vermesini istediğini, kendisi o güne kadar nükleer enerji santral ihalesiyle ilgili olarak yaşanan gerilim nedeniyle çok hırpalandığından, ’Mümkün ise arakdaşlarla bakarız’ dediğini ancak arkadaşlarının bunu kabul etmediğini, AKSA Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı’nı çağırdığını ve bakanın talimatı olduğunu kendisine ileterek, ihaleden çekilmesini istediğini, firma temsilcisinin gittiğini ve uzun süre firmadan ses çıkmadığını, Park Holding’in de ’Bakanın ısrarı olduğu için proje ile ilgilendiklerini’ beyan ettiğini, AKSA Elektrik ile sözleşme imzaladıklarını, Park Holding’in Ankara Enerji adı altında bir şirket kurduğunu ve AKSA Elektriğin de hisselerini bu şirkete devrettiğini beyan etmiştir.
Dönemin Bakanı Ersümer’in ihaleleri istediği firmalara verdirebilmek için TEAŞ yönetimine baskı yaptığı, ihalelere direkt müdahil olduğu kanaatine varılmıştır." Yüce Divan’da ifadeyi reddetti, özür diledi YÜCE Divan’ın tanık olarak yeniden dinlediği Muzaffer Selvi, Ersümer’i suçlayan bu ifadeleri, baskı altında "süflör eşliğinde" verdiğini savunmuştu. Selvi, "Burada Bakan aleyhine verdiğim ifadelerden dolayı özür diliyorum" demişti. Selvi, Beyaz Enerji davasında Çankaya İlçe Jandarma Komutanlığı’nda verdiği ifadeleri kabul etmediğini belirterek şunları söylemişti: "İki çocuğum karşıma getirilmişti. Ne yapabilirdim? Bugünkü gibi hatırlıyorum.
Arkada Gediz Lekesiz (TEAŞ eski Şube Müdürü) anlatıyor, sanki ben anlatmışım gibi yazılıyor. Bugün de aynı şeyi yapsalar, aynı ifadeyi veririm. Sayın Ersümer hiçbir ihalede bana isim vererek, ’ihaleyi şuna verin’ demedi. Sadece isim vermeden işin bitirilmesini isterdi." Aksa, ihaleyi Ciner’e devretti, kendisine başka ihale verildi CUMHUR Ersümer ve Çakan’ın Yüce Divan’a sevklerine ilişkin Meclis Soruşturma Komisyonu raporunun 13 Temmuz 2004’te, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi sırasında, CHP Samsun Milletvekili İlyas Sezai Önder bu konuda, Meclis kürsüsünden şöyle demişti: "Tanık, bu beyanında, Ankara Esenboğa santral ihalesini Aksa Elektriğin kazandığını, ihaleden sonra Enerji Bakanı Ersümer’in kendisini makamına çağırarak, ihaleyi üçüncü sırada kazanan Park Holdinge vermesini istediğini, arkadaşlarının bunu kabul etmediğini; bunun üzerine, Aksa Elektrik Yönetim Kurulu Başkanını çağırıp konuştuğunu, sonuçta, Aksa Elektrikle sözleşme imzalandığını; Park Holdingin ’Ankara Elektrik’ isminde bir şirket kurduğunu, Aksa Elektriğin hisselerini bu şirkete devrettiğini söylemiştir. Sonuçta, dolaylı olarak Sayın Bakanın isteği olmuş ve Ankara Esenboğa santral ihalesi, hisse devirleri suretiyle Ankara Elektrik ve dolayısıyla Park Holding üzerinde kalmıştır. Aksa Elektriğin yaptığı, bu fedakarlık da ortada kalmamış, Aksa Elektrik firması sahipleri yeni bir şirket kurmuşlar ve bu şirketin adı Aksa Enerji Üretim AŞ olmuştur. Bu şirketi de ödüllendirmek için de Samsun’da kurulması planlanan mobil santrallardan biri bu şirkete verilmiştir."

Hürriyet

Hiç yorum yok: