Fikir7 Manset Haberler

31 Temmuz, 2007

IP Kisilik tespitinde delil olamaz..



312 General davasında Vakit yazarı haklı çıktı Emekli orgeneral Aytaç Yalman ve 311 general arkadaşı tarafından Vakit’e açılan 312 General davasında bilirkisi IP adresinin kimin kimlik tespiti için yetmeyeceği kanaatine vardı.
28 Temmuz 2007 11:50

Emekli orgeneral Aytaç Yalman ve 311 general arkadaşı tarafından Vakit’e açılan 312 General davasının dünkü duruşmasında bilirkişi raporu taraflara tebliğ edildi. Mahkemeye de dün sunulan bilirkişi raporunda, IP adresinden elektronik postanın kimin tarafından gönderilmiş olduğunun tespit edilemeyeceği yönünde kanaat bildirildi. Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde devam eden 312 General davasının dünkü duruşmasında gazetemizin 25 Ağustos 2003 tarihli nüshasında yayınlanan Asım Yenihaber’in köşe yazısının Mehmet Doğan’ın IP adresinden Vakit’e gönderilip gönderilmediğinin tespiti için görevlendirilen bilirkişinin raporu mahkemeye ulaştı.


BİLİRKİŞİ RAPORU: IP ADRESİ KAYNAK OLAMAZ


Yrd. Doç. Hakan Şakir Bilge ve Hukukçu Erdem Ulutan tarafından hazırlanan raporda, IP kandırma yöntemiyle ile bir elektronik postanın istenen herhangi bir IP adresinden gönderilmiş gibi gösterilebileceği bu nedenle de elektronik posta atan bir kişinin IP’sinden yola çıkarak o kişiyi tespit etmek mümkün olamayacağı belirtildi. Raporda şu ifadeler kullanıldı: Elektronik posta atan birisinin IP’sinden yola çıkarak o kişiyi tespit etmek mümkün olmayabilir. Çünkü IP kandırma yöntemiyle bir elektronik posta istenilen herhangi bir IP adresinden gönderilmiş gibi gösterilebilir. Böyle bir işlemin yapılıp yapılmadığının tespiti çok zordur. Ancak internet servis sağlayıcılardan yeterli bilgi alınabilirse belki bir sonuca ulaşılabilinir. Bir kişinin internete bağlandığı tarih ve saat dilimleri bu sırada elektronik posta gönderip göndermediği, gönderdi ise elektronik postanın içeriği ancak internet servis sağlayıcı kayıtlarında bu bilgileri tutuyorlarsa tespit edilebilir. Genelde internet servis sağlayıcıları sadece internete bağlanılan tarih ve saat dilimlerini saklamakta elektronik posta gönderilip gönderilmediği ve postanın içeriği gibi bilgileri saklamamaktadırlar. Bu durumda somut bir delil bulmak mümkün olamamaktadır. Bir elektronik postayı gönderirken herhangi bir kişinin elektronik posta adresinden gönderiyormuş gibi göstermek mümkündür.


Türk Telekom A.Ş söz konusu tarihteki IP kullanım bilgilerini kayıtlarında bir yıl geçtiği için tutmadığına göre söz konusu elektronik postanın anılan kişi tarafından gönderilip gönderilmediği konusunda teknik bir açıklama yapmak mümkün değildir.” Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 2004 yılında Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde verilen yaklaşık 1 trilyonluk tazminat cezasına yönelik bozma kararında 25 Ağustos 2003 günlü yazının Mehmet Doğan tarafından gönderilip gönderilmediği kuşkuya yer bırakmayacak biçimde açığa kavuşturulması gerektiğine hükmetmiş, dosyayı yeniden yargılama yapılması için yerel mahkemeye göndermişti.

Hiç yorum yok: