Fikir7 Manset Haberler

09 Nisan, 2007

Atatürkcülerin finansman kaynaklari

Çankaya'dan ADD'ye miting parası Ankara’da 14 Nisan’da köşke çıkacak ismi etkilemek için yapılacak mitingi düzenleyen Atatürkçü Düşünce Derneği’ne, Çankaya’dan son 7 ayda 150 bin YTL yardım yapıldı.
09 Nisan 2007 07:21


Ankara’da 14 Nisan’da “Cumhuriyet Mitingi” adı altında gösteri yapıp, Köşk’e çıkacak ismi etkilemeye hazırlanan Atatürkçü Düşünce Derneği’ne, Çankaya’dan 150 bin YTL yardım yapıldığı ortaya çıktı. Derneğin “Atatürk” ismi için İçişleri Bakanlığı’ndan resmi izin almadığı da tespit edildi Ankara'da "Cumhuriyet Mitingi" adıyla 14 Nisan'da yüksek katılımlı bir gösteri düzenlemeye hazırlanan Atatürkçü Düşünce Derneği'nin, "Atatürk" ismini gayr-ı yasal kullandığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan incelemelerde, Ocak ayı sonundaki Olağanüstü Genel Kurul'da emekli Orgeneral Şener Eruygur'un başkan seçilmesinin de dernek tüzüğüne aykırı gerçekleştiği belirlendi.
GENEL SEKRETER YATIRMIŞ "Atatürkçü" Düşünce Derneği'nin incelenen kayıtları, Köşk seçimlerinde etkin olma arayışındaki derneğe, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in makamından 150 bin YTL'yi aşkın yardım yapıldığını da gün yüzüne çıkardı. Yardımların 100 bin YTL'lik kısmı son 7 ay içinde yapılmış. Sonuncusu 25 Aralık 2006'da 50 bin YTL olarak Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri tarafından yatırılmış. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevini yaparken Çankaya'ya seçilen Sezer, görev süresi boyunca bir "hukukçu" gibi davranmak ve veto ettiği yüzlerce yasa ve kararname için "hukukçu" gibi şerhler düşmekle eleştirilmişti. Hukuk konusunda bu kadar hassas olan Sezer'in nasıl olup da hem ismi hem de başkanlık seçimi gayr-ı yasal olan bir derneğe bu kadar yüklü yardımlarda bulunduğu merak konusu.
1997'de yürürlüğe giren bir yasa, "Atatürk", "Cumhuriyet" ve "Türk" gibi isimlerin kullanılmasını resmi izne bağladı. Dernek, bu tarihten itibaren adındaki "Atatürkçü" ismini tescil ettirmediği için hukuken gayr-ı yasal kullanım söz konusu. Derneğin adı aslında şu an, "Düşünce Derneği". Dernek, "Atatürkçü" ismini yasal izin olmadan kullandığı için hem para cezası alacak hem de suistimal davasına muhatap olacak. B
u arada, Eruygur'un başkanlığının düşmesi ve yeniden Olağanüstü Genel Kurul'a gidilmesi de söz konusu.
ERUYGUR’A DARBE İDDİASI "Atatürkçü" Düşünce Derneği Başkanı Eruygur, Nokta dergisinde geçtiğimiz ay yayınlanan "2004'te İki Darbe Atlatmışız" kapak dosyasında, "Ayışığı" ve "Sarıkız" isimli iki farklı darbeyi planlayan isim olarak zikredilmişti. O dönemde, Jandarma Genel Komutanı olarak görev yapan Eruygur, dönemin Genelkurmay Başkanı'nı hiyerarşik olarak aşmak ve halihazırda Genelkurmay Başkanı olan Yaşar Büyükanıt'ı da engellemeye çalışmakla suçlanıyor.

AB FONLARINDAN YARDIM "Ayışığı" darbe planında, AK Parti'yi iktidardan uzaklaştırmak ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmasının önünü kesmeyi hedefleyen Eruygur, o dönemde hükümete karşı sivil toplum kuruluşlarını da devreye sokmak, üniversiteleri sokağa dökmek ve işçi sendikalarını harekete geçirmekten bahsediyor. Eruygur, söz konusu darbe planında bir alternatif olarak da, Sezer'in görev süresini uzatmayı kaydediyor. Dernek Başkanı seçilme süresinde Eruygur'a karşı çıkan isimler, Prof. Nur Serter'le birlikte 2004'te yönetiminde yer aldıkları Çağdaş Eğitim Vakfı'nın, Avrupa Birliği fonlarından "Bir Kucak Sevgi" projesi için 71 bin 856 euro, "Yaşama Geri Bakış" adlı projesi için de 498 bin 385 euro mali yardım aldığını ileri sürmüşlerdi.
(Bugün)

Hiç yorum yok: