Fikir7 Manset Haberler

06 Nisan, 2007

iHTiLAL PROVALARI



Savcılık: Andıç Raporu çalındı Genelkurmay'ın hazırladığı medya raporunun doğru olduğu ortaya çıktı. Askeri savcılık notların 12 Ekim'de çalındığını ve raporun ABD üzerinden basına sızdığını açıkladı.
30 Mart 2007 12:42
Yazı boyutunu büyütmek için

Gazete ve gazeteciler hakkında değerlendirme notlarının tutulduğu 'Andıç' uygulamasının doğru olduğu ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında incelemeyi yürüten Askeri Savcılık, olayın doğru olduğunu ama metnin taslak aşamasında olduğunu kaydetti. Savcılık ayrıca notların 12 Ekim'de çalındığını iddia etti.
Soruşturmayı sürdüren askeri savcılık, ABD’ye gönderilen raporun, internet üzerinden yeniden Türkiye’ye gönderildiğini ve basına sızdığını kaydetti.
Genelkurmay Başkanlığı’nın “andıç” adı altında basın yayın organları hakkında hazırladığı değerlendirme raporunun basına sızmasıyla ilgili askeri savcılıkça yürütülen adli soruşturma sürüyor.
Genelkurmay Askeri Başsavcısı Albay Saim Öztürk, konuyla ilgili gazetecilere bilgi verdi. Albay Öztürk, yayınlanan andıcın gerçek olduğunu ancak taslak metin halinde olduğunu söymedi. Raporun basına sızdırılmasından sonra bir çalışma başlatıldığını ifade eden Öztürk, metnin 12 Ekim tarihinde Genelkurmay Başkanlığı’ndan bir şekilde çalındığının tespit edildiğini söyledi.
Nasıl ve ne şekilde çalındığının belli olmadığını ifade eden Saim Öztürk, kim tarafından yapıldığının da bilinmediğini söyledi. Öztürk, raporun yurtdışı bağlantısının Amerika Birleşik Devletleri yönünde tespitler olduğunu söyledi.
Raporun 12 Ekim’de çalındıktan sonra internet üzerinden ABD’deki bir adrese yollandığı, oradan da Türkiye’ye yollandığı yolunda bazı bilgiler var. İki askeri savcı konuyla ilgili çalışmalarını yürütüyor. Soruşturmanın devam ettiği gelen bilgiler arasında.
BELGE BASINA SIZDI Herşey Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na Kasım 2006'da sunulan, hangi medya kuruluşları ile hangi gazetecilerin Türk Silahlı Kuvvetleri'yle ilgili haberleri izleyebileceğini belirleyen, medya kuruluşları hakkında ayrıntılı değerlendirmeler yapan 'ANDIÇ' başlıklı belgenin basına sızmasıyla başladı. 'Akredite Basın ve Yayın Organları Yeniden Değerlendirmesi'ni amaç edinen belgede, medya kuruluşları ile gazeteciler 'TSK yanlısı' ve 'TSK karşıtı' olarak sınıflandırılıyordu.

"DÜZENLİ OLARAK YAPILIYOR" Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 28 Şubat süreciyle birlikte başlatılan ve 10 yıldır düzenli olarak sürdürülen medya kuruluşlarına ilişkin 'güvenilirlik' (akreditasyon) değerlendirmesinin sonuncusunu Nokta dergisinden Ahmet Şık ele geçirmişti. Dokuz adet, toplam 52 sayfa olan 'hizmete özel' yazılar arasında daha önce akredite olmuş gazete ve televizyonların TSK ile ilgili yaptığı haberlere 'artı' ve 'eksi' notlar verilerek düzenlenmiş bir değerlendirme cetveli de yer alıyordu.


Hiç yorum yok: