Fikir7 Manset Haberler

09 Aralık, 2007

Şehitlik arazisine market kurdular

Şehitlik arazisine market kurdular
27-09-2007
Yeni Safak

Çorlu'da 16 dönümlük arazi, Hazine ile OYAK'ı karşı karşıya getirdi. OYAK, askerî bölgeyi ranta açmakla suçlanıyor.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Çorlu'da şehitlik yapılması için Milli Savunma Bakanlığı'na tahsis edilen 40 dönümlük Hazine arazisinin Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) tarafından amacı dışında kullanıldığı ortaya çıktı. 10 milyon YTL'lik rant skandalını tespit eden Milli Emlak, olayın perde arkasını araştırırken çarpıcı bilgilere ulaştı. 1941 yılında arazi milli savunma ihtiyaçları ve Hava Kuvvetleri şehitliği yapılmak üzere Hazine tarafından Milli Savunma Bakanlığı'na devredilmişti. Ancak 1998 yılında 5. Kolordu Komutanlığı, küçük bir bölümünü şehitliğe ayırdığı bölgenin 16 dönümünü OYAK'a kiraladı. Ordu Yardımlaşma Satış Mağazası kurulabilmesi için komutanlığın belediyeye yaptığı ısrarlar sonuç verdi ve arazi imara açıldı. Hukuksuzluğun farkına varan Milli Emlak, 2001'de amacına uygun kullanılmadığı gerekçesiyle arazinin tahsisini iptal etti. Bundan sonra yaşananlar ise daha ilginçti. OYAK'ın, kararı hiçe sayarak 49 yıllığına aldığı araziyi alışveriş merkezi GİMA'ya kiraladığı anlaşıldı. Kontrolör raporunda, karşılığında GİMA'dan 300 bin dolar alındığı iddiası var. Milli Emlak, hem Milli Savunma Bakanlığı hem de OYAK'ı mahkemeye vermeye hazırlanıyor. OYAK ve GİMA'nın işgalci olduğu açıkça belirtilen raporda, bu sebeple iki şirket hakkında ecrimisil takibatında bulunulması gerektiği vurgulanıyor. İşgal edilen arazinin ve üzerindeki alışveriş merkezinin satılması ya da kiraya verilmesi gerektiği ifade ediliyor. Gerçekleştirilememesi halinde, işgalin sona erdirilmesi ve alışveriş merkezinin yıkılması talebinde bulunuluyor.

Milli savunma ihtiyaçları ve Hava Kuvvetleri şehitliği yapılmak üzere Hazine tarafından Milli Savunma Bakanlığı'na tahsis edildi. Bakanlık, araziyi 5. Kolordu Komutanlığı'nın kullanımına verdi. Arazinin küçük bir bölümüne şehitlik yapıldı. Geri kalan bölümü ise tahsis amacına uygun kullanılmadı. Arazinin bir bölümüne belediye tarafından trafo yapılırken, sadece bunun için 16 sene süren yazışmalar yapıldı. 1998 yılında, araziye Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) talip oldu. Milli Savunma Bakanlığı'na müracaat eden OYAK, arazinin 16 dönümlük kısmını 49 yıllığına kiraladı. Kiralama amacı, Ordu Pazarı Satış Mağazası yapmaktı. İmzalanan protokole göre, bu kiralama karşılığında OYAK, bir defaya mahsus olmak üzere 5. Kolordu Komutanlığı'na 200 bin dolar verecekti. Ayrıca mağazanın yıllık gelirinin yüzde 3'ü kolorduya bırakılacaktı. Bunun yanı sıra OYAK, bitişikteki şehitliğin yeniden düzenlemesini yapacaktı. Fakat bir sorun vardı. Araziye alışveriş merkezi yapılabilmesi için, imar izni yoktu. Bu aşamada devreye giren 5. Kolordu Komutanlığı, arazinin imara açılması için belediyeye yazı yazdı. Belediye encümeni, istenen imar iznini verdi. 2003 yılına kadar OYPA'nın kullanımında olan 16 dönümlük alışveriş merkezi, daha sonra OYAK tarafından 10 yıllığına GİMA'ya devredildi.

Kira bedeli ise mağazanın aylık net satış gelirinin yüzde 2,5'i olacaktı. GİMA, aylık en az 8 bin YTL'lik kira bedelini garanti etti. Şu anda, mağaza Carrefour olarak hizmet veriyor. Emlakçıların verdiği bilgilere göre, GİMA'ya kiralanan arazinin piyasa değeri 10 milyon YTL. 2006 yılında duruma el koyan Maliye Bakanlığı Milli Emlak Dairesi, skandalı ortaya çıkardı. Konuyu araştırmak üzere görevlendirilen kontrolör, yapılan işlemlerin baştan sona kadar hukuksuz olduğunu belirledi. Hazırlanan rapora göre arazi kamulaştırıldığı tarihten itibaren tahsis amacı dışında kullanılmış, büyük bir kamu zararı meydana gelmiş, şehitliğin yapısı da bozulmuştu. Ayrıca, amacına uygun kullanılmadığı gerekçesiyle OYAK'ın kullandığı bölüm üzerindeki tahsis 2001 yılında kaldırılmıştı. Yani 16 dönümlük bu alan, yeniden Hazine malı olmuştu. Fakat OYAK, buna rağmen, arazinin tahsisi halen kendi üzerindeymiş gibi GİMA'ya kiraladı. Hazine'yi de tamamen devre dışı bıraktı.

Bu tespitlerin altının çizildiği raporun sonuç bölümünde, OYAK ve GİMA'nın işgalci olduğu açıkça belirtiliyor. Bu nedenle iki şirket hakkında ecrimisil takibatında bulunulması gerektiği vurgulanıyor. Bunun yanı sıra, işgal edilen arazinin ve üzerindeki alışveriş merkezinin satılması ya da kiraya verilmesi gerektiği ifade ediliyor. Bunun sağlanamaması halinde, işgalin sona erdirilmesi ve alışveriş merkezinin yıkılması isteniyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, ilgili kurumlar hakkında dava açmaya hazırlanıyor.



27.09.2007

Hiç yorum yok: