Fikir7 Manset Haberler

09 Aralık, 2007

Generale tezgah mý kuruldu?

ADEM DEMÝR / ÝSTANBUL
AKÝT - 25 EKÝM 2001

Genelkurmay Baþkanlýðý iki günden beri bir general tarafýndan yazýldýðý iddia edilen bir mektup sebebiyle çalkalanýyor. Bir internet haber sitesinden tuðgeneralin ismi kullanýlarak, Türk Silahlý Kuvvetlerin bünyesindeki yolsuzluklara dikkat çekilen 7 sayfalýk mektup tam bir bilmeceye döndü.

GENELKURMAY KARIÞTI

Eskiþehir 1. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlýðý'nda görevli Tuðgeneral Mustafa Fýrat imzasýyla yayýnlanan mektup, komutan tarafýndan red edilirken, mektubun içeriði dudak uçuklatan cinsten. Türkiye'deki; usulsüzlük, vurgun, soygun, talan ve yolsuzluk iddialarýný kamuoyuna yansýtan www.yolsuzluk.com adlý internet sitesinden 1. Ana Jet Üs Komutaný Hava Tuðgeneral Mustafa Fýrat'ýn ismiyle "Bir generalin Feryadý: Saltanat Generallere Geçti" baþlýðýyla yer verilen mektup, Hava Kuvvetleri Komutanlýðý ile Genelkurmay Baþkanlýðý'ný karýþtýrdý.

Genelkurmay Baþkanlýðý ile Hava Kuvvetleri Komutanlýðý yetkililerinin söz konusu mektubun Tuðgeneral Mustafa Fýrat tarafýndan kaleme alýnýp alýnmadýðýný ortaya çýkarmak için harekete geçtikleri belirtilirken, ismi kullanýlan Tuðgeneral Fýrat'ýn, söz konusu mektubu yazmadýðý ileri sürüldü.

KOMUTAN YIPRATILMAK MI ÝSTENÝYOR?

Konu ile ilgili olarak görüþmek istediðimiz 1. Ana Jet Üs Komutaný Tuðgeneral Mustafa Fýrat, mektubu kesin bir dille reddetti. 1 yýl deðil dört yýllýk general olduðu öðrenilen Tuðgeneralin, söz konusu mektubu yazanlar ile bunu internet sitesinde yayýnlayanlara ateþ püskürdüðü belirtildi. Hava Kuvvetleri Komutanlýðý ile Genelkurmay Baþkanlýðý'nýn ilgili yetkililerine gerekli bilgiyi verdiði öðrenilen Mustafa Fýrat'ýn, "generallerin nasýl bir saltanat sürdüklerine" iliþkin mektubun kimler tarafýndan yazýldýðýný tespit ettirmek için harekete geçtiði bildirildi.

FIRAT, DÖRT YILLIK GENERAL

"Ben Eskiþehir'de görev yapan 1 yýllýk bir generalim. General olana kadar beslediðim ideallerle, general olduktan sonra karþýlaþtýðým tablo, yaþadýðým ve gözlediðim olaylar beni tam bir hayal kýrýklýðýna uðrattý. Bir nebze olsun bu yanlýþlýklarýn düzelmesi ümidiyle ve vicdanen bu mektubu yazmaya ihtiyaç hissettim. Faturasýnýn aðýr olacaðýný bile bile..." ifadeleriyle baþlayan mektupta, TSK'nýn bünyesinde görev yapan üst düzey yetkililerin saltanat yaþadýklarý ileri sürüldü.

Tuðgeneral Mustafa Fýrat'ýn emir subayý; komutaný yýpratmak amacýyla mektup yazdýðýný ve iftira attýðýný öne sürdü. Paþa'nýn yayýn sebebiyle büyük üzüntü duyduðunu, bunu yapan kiþilerin kimler olduðunun ortaya çýkartýlmasý için de gerekli çalýþmalarýn baþladýðýný ifade ederek, iftira ve karalamalara gerekli cevabýn verileceðini söyledi.

MEKTUPTA NELER YOK KÝ?

"3 Mart 1924 tarihinde kaldýrýlan saltanatýn, ilerleyen zaman içerisinde generallere, rütbeleriyle orantýlý olarak paylaþtýrýldýðý, özellikle Türk Silahlý Kuvvetleri'nde görev yapmýþ ve yapmakta olan insanlar tarafýndan bilinmektedir. Sokaktaki bir astsubay, çavuþ ya da teðmene ve hatta bir onbaþýya dahi sorsanýz size en yakýn generaliyle ilgili sayýsýz yolsuzluk ve keyfilikleri bir bir sýralayacaktýr." Ben de bu çerçevede sizlere bazý örnekler sýralayacaðým. Ýþte bunlardan birkaçý cümleleriyle devam eden tartýþmalý mektupta, Türk Silahlý Kuvvetleri'nin bünyesindeki bazý üst düzey yetkililerin, uçmuþ gibi yapýp alýnan ödenekler, özel iþler için yapýlan hava seferleri, TSK'ya ödetilen özel cep telefon faturalarý, adý hediyeye dönüþen rüþvetler, milyarder olan kantinciler, VIP uçaðý olarak kullanýlan tanker uçaklarý ve daha pek çok hukuksuz iþleme neden olduklarý iddia edildi.

KONU BAÞLIKLARI BÝLE HERÞAYÝ ANLATIYOR

Ordu içindeki iþleyiþi çok iyi bilen birileri tarafýndan yazýldýðý, sanal ortamdaki tartýþmalý uzun mektup þu konu baþlýklarýndan oluþuyor: Hava Kuvvetleri Envanterindeki CN-235 CASA Uçaklarýnýn Kullanýmý, Üslerdeki Pilotlarýn Yýllýk Uçuþ Saatleri ile Uçak Uçuþ Kayýtlarýnýn Birbirinden Farklý Olmasý, Kantin Gelirlerinin Kullanýmý, Makama Tahsisli Araçlarýn Kullanýmý, Komutan Konutlarýna Alýnan Eþyalar ve Konularýn Tadilatý, Komutan Konutlarýna Birlik Levazým Amirliklerinden Malzeme Verilmesi, Makama ve Konuta Tahsisli Telefon ve Cep Telefonlarýnýn Kullanýmý, Tasarruf Tedbirlerini Delme Yöntemleri, Komutan Tabildotlarýnýn (Diðer Personelin Aksine) Fiyatlarýnýn da Bol Olmasý, Çoðu Komutanlarýn Etik (Ahlaki) Kaygý içerisinde olmamalýdýr, 11nci Hava Ana Ulaþtýrma Ana Üs K.lýðýnda VIP Yolu Ýhdas Edilmesi, Hava Ýkmal Bakým Merkezleri Ahþap Atölyelerinin Bazý Komutanlar Tarafýndan Mobilya Atölyesi Olarak Kullanýlmasý, Komutanlarýn Çocuklarýnýn Askerlik Yaptýklarý Yerler ve Hangi Koþullarda Askerlik Yaptýklarý, Kartal Vakfý, Ýncirlikte Görev Yapan Tanker Uçaklarýndan 1 adedinin VIP Uçaðý Olarak Kullanýlmasý, Yurtdýþý Toplantý ve Göreve Gidiþlerdeki Savurganlýk, Sosyal Tesislerdeki Personel istihdamý...

GENELKURMAY BAÞKANLIÐI YABANA ATMAMALI

Genel ifadelerin yer aldýðý ve "Vicdan sahibi asker ve sivil erkana sesleniyorum; Türk Silahlý Kuvvetleri elden gidiyor" mesajýyla biten uzun ve tartýþmalý mektubun ne maksatla ve kimler tarafýndan yazýldýðý þimdi merak konusu oldu. Komutan tarafýndan reddedilen, ancak kimler tarafýndan yazýldýðý meçhul mektup konusunda Genelkurmay Baþkanlýðý'nýn nasýl tavýr sergileyeceði merak ediliyor. Özellikle medyadaki haberleri titizlikle inceleyen ve anýnda kamuoyunu bilgilendirmeye özen gösteren Genelkurmay Baþkanlýðý'nýn, söz konusu mektubun Tuðgeneral Mustafa Fýrat tarafýndan yazýlmadýðýný ispatlamasý durumunda bile mektubun içeriðindeki iddialarý yabana atmamasý gerektiði vurgulanýyor.

Hiç yorum yok: