Fikir7 Manset Haberler

09 Aralık, 2007

Genelkurmay savcıyı hedef aldı

Genelkurmay, Şemdinli iddianamesinde Orgeneral Büyükanıt'ı hedef alan Van Savcısı Sarıkaya'yı ağır bir dille suçladı. Asker, Sarıkaya'yı 'kasıtlı olmak', 'hukuki değil siyasi iddianame hazırlamak', 'yetkilerini aşmak', 'etki ve telkin altında kalmak'la suçladı


Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile bazı generellerin 'görevi kötüye kullanmak', 'rüşvet', 'kaçakçılık', 'çete kurmak'la suçlandığı Şemdinli İddianamesi'ni hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı hedef alan sert bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Orgeneral Büyükanıt hakkında soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verildiğini bildirdi.

Genelkurmay'dan dün yapılan açıklamada, Van Başsavcılığı tarafından hazırlanan iki dosyanın 13 Mart'ta Genelkurmay'a ulaştığı belirtilerek, dosyalardaki iddia, ihbar, şikayet ve değerlendirmelerin incelendiği ve şu sonuçlara varıldığı kaydedildi:

"Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs olduğu iddia edilen ifadenin, hüküm kurmak amacıyla kasıtlı olarak sadece bir bölümünün dikkate alındığı görülmüştür. İfadenin tamamı dikkate alındığında hükmün öngördüğü kastın olmadığı açıkça anlaşılmaktadır.

İddianamede yer alan ve Cumhuriyet Savcısı tarafından çete kurma fiili olarak bahsedilen bir diğer suçlama ile ilgili olarak halihazırda askeri yargıda devam etmekte olan bir hazırlık soruşturması olmasına rağmen, aynı konuda ve aynı şahıs tarafından verilen yeni ifadelere itibar edilerek, hiçbir maddi delil ve bulguya dayanmaksızın bir yüksek rütbeli komutan adının da aynı suçlamalara yeni bir olay gibi dahil edilmesi, hukukun etik kurallarının dışına çıkıldığını göstermiştir.

SAHTE ADRESE TEYİT

İhbar mektubunda imzası dahi olmayan ve vermiş olduğu adresin sahte olduğunu mülki makamların resmi yazısı ile teyit ettirmiş olduğumuz bir şahsın hiç bir somut delile dayanmayan hayali iddiaları üzerine TSK'nin bazı mensupları hakkında görevi kötüye kullanma, rüşvet ve kaçakçılık gibi çok ağır suçlamalar yapılarak vahim bir hukuki hata işlenmiştir.

Savcı; kendisine ulaşan iddia, ihbar ve şikayetlerden Genelkurmay'ın yetkisine girenleri, soruşturma yapmaksızın ve hiç bir hüküm sergileyici ifade kullanmadan, olduğu gibi, yetkili makam olan Genelkurmay Başkanlığı'na göndermesi gerekirken, yasal yetkilerini aşarak kendisine göre suç tanımı yapmış ve bunu olmaması gereken bir şekilde iddianamesine yansıtmıştır.

İDDİANAME HUKUKİ DEĞİL SİYASİ

İddianamede yer alan usul ve maddi hatalar ile noksanlar dikkate alındığında, bir cumhuriyet savcısının bu derece hukuk bilgisinden yoksun veya tecrübesiz olamayacağı, bu bariz hataları yapması için, belli bir görüşün temsilcilerinin kamuoyuna da yansımış etki ve telkinleri altında kalmış olabileceği değerlendirilmektedir.

Bu iddianamenin söz konusu bölümlerinin maksadını aşan, hukuki olmaktan çok siyasi içerikli, bazı mensuplarını hedef alarak TSK'yı yıpratmaya ve terörle mücadeledeki azim ve iradesini zayıflatmaya yönelik olduğu kanaatine varılmıştır."

Savcı için gerekli girişim yapıldı

"TSK'ya yapılan bu haksız ve maksatlı suçlamalar karşısında öncelikle anayasal sorumluluğu olanların tavır almaları, bu saldırıyı bütün yönleriyle ortaya çıkarmaları ve arkasındaki çarpık zihniyetin temsilcilerini makam, statü ve konumları ne olursa olsun açıklamaları ve haklarında işlem yapmaları gerekmektedir.Savcı hakkında gerekli girişim tarafımızdan yapılmıştır. TSK bu girişimlerin farkındadır ve sonuna kadar da takipçisi olacaktır."

Personele gerçek olmayan iddialardabulunuldu

"Jandarmanın mülki görevleri kapsamında olduğu yasalarda açık bir şekilde ifade edilmiş olmasına rağmen önleyici kolluk faaliyeti için istihbarat temini amacıyla yapılan bir görevlendirme işlemi, bölgede mülki görevi ve sorumluluğu olmayan ancak valinin kuvvet talebi sonrası kolluk kuvvetlerini harekat komutası/kontrolüne alan personel ile de böyle bir talep olmadığı halde irtibatlandırılmış ve bu personel gerçekle ilgisi olmayan suçlamalara maruz bırakılmıştır."

İnceleme tamam sıra raporda

Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında inceleme yapan Adalet Bakanlığı müfettişleri, çalışmalarını tamamlayarak dün Ankara'ya döndü.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in onayıyla başlatılan inceleme çerçevesinde Van'a giden iki müfettiş, buradaki çalışmalarını tamamladı. Ankara'ya dönen müfettişlerin iddianameyle ilgili olarak basında çıkan iddiaları da inceledikten sonra rapor hazırlayacakları belirtildi.

HSYK'YE GİDEBİLİR

Müfettişlerce hazırlanacak rapor, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nce incelendikten sonra, iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya ve diğer ilgililer hakkında disiplin yönünden ceza talebinde bulunulursa dosya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na gidecek.

Asker üzerinde hükümet denetimi artırılmalı...

AB Büyükelçisi Hansjörg Kretschmer, AB Komisyonu'nun sivil-asker ilişkisinde de yeni reformlar gerekliliği ile ilgili tespitlerde bulunduğunu belirterek, "Son bir kaç yılda, sivil-asker ilişkilerinde mevzuattaki düzenlemeler ve askeriye üzerindeki sivil denetimin artırılması konusunda önemli adımlar atıldı. Ancak, askeriye üzerinde, hükümet ve meclis denetiminin artırılması için atılması gereken adımlar var. Aynı zamanda silahlı kuvvetler bütçesinin denetime açık, şeffaf hale getirilmesi beklentiler arasında. Bütün bunlar daha önce dile getirildi" diye konuştu.

Hiç yorum yok: