Fikir7 Manset Haberler

09 Aralık, 2007

TSK'daki yolsuzluğu anlatmak suç mu?

Emekli yüzbaşı Murat Pabuç hakkında, ordudaki yolsuzlukları anlattığı kitabı için düşünceyi cezalandıran TCK'nın 301. maddesinden soruşturma açıldı. Gazeteci Hrant Dink'e ceza verilmesine, yazar Orhan Pamuk'un hakkında dava açılmasına dayanak yapılan, düşünceyi, ifade özgürlüğünü cezalandıran TCK 301. madde bir kez daha gündemde. Savcılık, Genelkurmay Başkanlığı'nın 'Boyalı Bank Nöbetini Terk Etmek' adlı kitabında orduya hakaret ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunması üzerine emekli yüzbaşı Murat Pabuç hakkında soruşturma başlattı.
Alınan bilgiye göre, Genelkurmay Adli Müşaviri Hâkim Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu imzasıyla Adalet Bakanlığı'na gönderilen 13 Ekim tarihli 'gizli' yazıda, Pabuç'un kitabında TCK'nın 301. maddesinde yazılı 'Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) alenen aşağılamak' suçunun işlendiği öne sürülerek gereğinin yapılması istendi. Yazıda, bu soruşturmanın Pabuç hakkında halen süren davayla birlikte değerlendirilmesi önerisi de yer aldı.
Bakanlığın, Genelkurmay'ın yazısını iletmesi üzerine Kadıköy Başsavcılığı harekete geçti. Başsavcılık, kitap hakkında rapor hazırlaması için Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Ayşe Nuhoğlu'nu bilirkişi olarak atadı. Bilirkişiye 27 Ekim'e kadar süre veren Başsavcılık, emekli subay Murat Pabuç'un ifadesine başvurdu.
Pabuç: Olaylar gerçek Murat Pabuç, ifadesinde, suçlanan kitabında 21 yıllık askerlik yaşamında görevliyken başından geçen kimi anılara, yolsuzluklar konusunda işlem yapılması için yaptığı suç duyurularına yer verdiğini anlattı. Kitabındaki tüm yazılanların yaşanmış olduğuna dikkat çeken Pabuç, orduyu aşağılamak kastı bulunmadığına dikkat çekti. Pabuç hakkında daha önce Genelkurmay Başkanlığı'nın suç duyurusu üzerine, aylık 'Sol' dergisinin Şubat 2005 tarihli sayısındaki 'Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Toplumsal Rolündeki Değişim' ve 'NATO'cular İşlerini Sağlama Alıyorlar' başlıklı yazıları nedeniyle dava açılmıştı. 1 Haziran'da yürürlükten kalkan TCK'nın ünlü 159. maddesine muhalefetle suçlanan Pabuç'un yargılanması sürüyor.
Bir duruşma da bugün TCK 301. maddenin bir hedefi de gazeteci Rahmi Yıldırım. Yıldırım hakkında, yine Genelkurmay'ın şikâyeti üzerine 'İş Bilenin Kılıç Kuşananın' başlıklı yazısıyla ilgili açılan ve karar aşamasındaki davaya bugün Ankara 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek.


radikal
kaynak:haber7.com-haber3.com

Hiç yorum yok: