Fikir7 Manset Haberler

09 Aralık, 2007

Yolsuzlukla Cephe Savaşı

Haber Linki: http://www.sabah.com.tr/2005/02/25/gnd101.html


Genelkurmay Başkanı Özkök'ün emriyle ordu ihalelerindeki yolsuzlukların haritası çıkarıldı, yeni savaş planı oluşturuluyor.

DOSYALAR TEK TEK AÇILDI
Orgeneral Özkök'ün talimatıyla, Genelkurmay Yolsuzlukla Mücadele Kurulu ve Lojistik Başkanlığı ordudaki ihalelerle ilgili ihbarları incelemeye aldı. Açılan "Alo İhbar" hattına gelen şikâyetler tek tek değerlendirildi. Tüm dosyalar yeniden açılarak hangi ihalede ne tür yolsuzluğun gündeme geldiği araştırıldı.

İHALELERE "KIRMIZI KİTAP"
Uluslararası ihalelerle, inşaat, giyim ve iç tedarik ihalelerindeki yolsuzluk tipleri sınıflandırıldı. Önlem önerilerinin de yer aldığı çalışma, Org. Özkök'ün onayından sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "Yolsuzlukla Mücadele Konsepti" haline dönüşecek. Konsept ilgili kurumlara da bildirilecek.



Yolsuzluk muharebesi

Genelkurmay Lojistik Başkanlığı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün emriyle, TSK içinde "Yolsuzlukla Mücadele Konsepti" hazırlıklarına başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yolsuzlukla mücadele için yeni bir konsept geliştiriyor. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil'i hakim karşısına çıkartan, eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur'u soruşturan TSK yolsuzlukla mücadelede izleyeceği yol haritasını hazırlıyor. Genelkurmay Lojistik Başkanlığı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün emriyle, "Yolsuzlukla Mücadele Konsepti" hazırlıkları yürütüyor. Hazırlıklarda Genelkurmay Yolsuzlukla Mücadele Kurulu da aktif olarak çalıştı.

ÖZKÖK EMİR VERDİ
SABAH'ın edindiği bilgiye göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök bir süre önce Genelkurmay Lojistik Başkanlığı'na emir vererek özellikle TSK içindeki yolsuzluk iddialarının araştırılmasını istedi. Org. Özkök, yapılan bu çalışma sonunda hangi ihale ve işlerde ne tür yolsuzlukların yapıldığının belirlenmesi talimatını verdi. Org. Özkök'ün bu emri Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde bulunan kuvvet komutanlıkları ile Genelkurmay temsilcilerinden oluşan ve ayda bir düzenli olarak toplanan Yolsuzlukla Mücadele Kurulu'nun gündemine alındı. Genelkurmay kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Kurul ve Lojistik Başkanlığı, imzalı-imzasız yolsuzluk ihbarlarını tek tek inceledi. Hangi ihalelerde ne türden yolsuzlukların yapıldığını belirledi. Bu çalışmalar sonunda oluşturulan ve Org. Özkök'ün onayından sonra son şeklini alacak olan "Yolsuzlukla Mücadele Konsepti" ilgili kurumlara da bildirilecek. Bu metinde yolsuzluklara karşı alınması gereken önlemler de bulunacak.

USULSÜZLÜK TİPLERİ
TSK'nın bundan sonra yolsuzlukla mücadele konusunda izleyeceği yol haritası niteliğini taşıyacak olan konseptin taslağındaki bulgulara göre yolsuzluk iddiaları şu şekillerde sınıflandırıldı:

ULUSLARARASI İHALELER: Konseptin bu bölümünde TSK'nın ihtiyacı olan savunma ve saldırı amaçlı silah ile diğer mühimmatın alımlarındaki usulsüzlük iddiaları tartışılacak. Dış alımlardaki usulsüzlük iddialarında siyasilerin etkisine işaret edilecek.

İNŞAAT İHALELERİ: Bu işlemlerde genellikle "ihaleye fesat karıştırma" suçunun işlendiği tespiti yapılacak.

GİYİM İHALELERİ: Konseptin bu bölümünde muayene komisyonlarının gereği gibi çalışmadığı ve bu nedenle şartnamelere aykırı mal kabul ettirildiği vurgulanacak.

İÇ TEDARİK: Askeri personelin bu ihalelerde görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçlarını ağırlıkla işledikleri tespiti yer alacak.

Hiç yorum yok: