Fikir7 Manset Haberler

09 Aralık, 2007

TSK ve Yolsuzluk

TSK ve Yolsuzluk
27-04-2001
yavuz oguz
Bildiğimiz gibi kamuoyu araştırmalarında en güvenilir kurumlar içinde TSK, her zaman birinci sırada yerini almaktadır. Bu durum, Türkiye’de ki militarist-siyasi yapıdan çıkarı olan başta tekelci medya olmak üzere bütün kesimlerin en iyi kullandıkları bir konu olmuştur. Tabi ki bu güvenilirlik TSK’nın, siviller gibi yolsuzluk, rüşvet vb gibi pisliklere pek bulaşmıyor gibi algılanmaları ile doğrudan bağlantılıdır.

Yani TSK mensupları bu toplumda yaşamalarına ve kurum olarak her türlü ticari faaliyet içinde bulunmalarına rağmen (TSK Türkiye’nin en büyük holdingidir) sanki hiç bir pisliğe bulaşmıyor ve halk da buna –bilhassa medyanın pompalaması ile- mecburen inanıyor.

Bugün Türkiye’nin içine girdiği siyasi ve ekonomik çöküş toplumun her kesimi tarafından tartışılırken, her zaman olduğu gibi gerçek nedenler gözardı edilip daha çok yolsuzluk ve rüşvet gibi can simitlerine başvurulmakta ve geçen sürede yaratılacak günah keçileri ile her zaman olduğu gibi sistem kurtarılmaya çalışılmaktadır.

Burada bu yanılgıya düşmeden ama TSK’nın da bu sistemin ve dolayısıyle bu pisliklerin içinde olduğunu belgeleyen bir örnek sunmak istiyoruz.

Yürtülen yolsuzlukla mücadele kampanyalarından etkilenen bazı kişiler İnternette oluşturdukları bir siteden yaptıkları yayında TSK’nın da bu pisliklerin içinde olduğunu –kendi görebildikleri kadarıyla da olsa-nedenleri ve belgeleri ile açıklıyorlar.

“Askerlerin yolsuzlukları Niçin gizli kalıyor , kamuoyuna malolmuyor ?
1. İtibar kaybına uğramamak için “kol kırılır yen içinde kalır” düşüncesiyle hareket edilmesi,
2. Bazı yolsuzlukların hiyareşi içinde yapılması ve aynı yolla örtülmesi .
3. Bir astın geleceğinin sicil amirlerinin iki dudağı arasında olması gerçeğinden hareketle normal hiyareşik yollarla şikayetin mantıklı olamadığının bilinmesi . (Yolsuzluğu yapan sıralı amir veya amirlerden birisi ise şikayetin anlamsızlığı ... )
4. Yolsuzluk şikayetlerinde ; yolsuzluk yapandan daha çok şikayeti yapan üzerinde durulduğunun bilinmesi ,
5. İyi niyetli , dürüst komutanların Orgeneral de olsa olaylara müdahaledeki acziyeti ,
6. Askeri yolsuzlukların ; korku , sindirme , tehdit ve işinden olma endişesi ile yazılı ve görsel basında yer almaması , yazanların ise başlarına gelenlerin kamuoyunca bilinmesi .
Bu ve benzeri maddeler çoğaltılabilir .”

Bir de örnek:
“Milli Menfaat” ve “Yüksek Gizlilik” gibi istismara açık ve devletimizin yumuşak karnını teşkil eden bir takım kavramlarla öne çıkarılan ve tek kaynak yetkisi kullanılarak Havelsan’a verilen ihaleler, gerçekte hangi menfaat temini sonucunda ABD, Fransa, İsrail yada Alman orijinli şirketlere havale ediliyor? Kimler, hangi yollarla devletin milyon dolarla ifade edilen parasını iç ediyor? Bu yazıda onu okuyacak, Havelsan kimin çiftliği demekten kendinizi alamayacaksınız..

EMEKLİ GENERALLERİN ÇİFTLİĞİ; HAVELSAN A.Ş.
HAVELSAN A.S., TSK Güçlendirme Vakfına ait bir vakıf şirketidir. Havelsan Şirketinin Yönetim kurulu üyelerinin tamamı emekli generallerden oluşmaktadır. Şirketin idari kadrolarında çalışanların çoğu general çocukları, emekli subay ve yakınlarından oluşmaktadır.
Havelsan yeni stratejisini belirleyerek artık bilgisayar yazılım otomasyon projelerine öncelikli ağırlık vermeye başlamıştır. Basta silahlı kuvvetler olmak üzere kamu kurumları otomasyon projelerinin çoğunda artık hep havelsan on plana çıkmaktadır.

TEKNİK ŞARTNAMELER HAVELSAN’DAN İHALELER TSK’DAN
Havelsan’ in aldığı ihalelerin çoğunu Türk Silahlı Kuvvetleri projeleri oluşturmaktadır. Silahlı kuvvetlerden aldığı projelerin neredeyse tamamının teknik şartnamelerini de Havelsan kendisi hazırlamaktadır.
Havelsan a verilecek ihaleler önceden belirlenmekte, şartname maddeleri ona göre yazılmaktadır. Eğer Havelsan’a verilmesi önceden kararlaştırılan bir ihaleyi risk ederek kazara bir başka firma alsa bile bu ihale iptal edilebilmekte, yeniden Havelsan a verilmektedir.

HHO ORNEGI)
Havelsan’a verilen projelerin teknik şartnamelerinde diğer firmaların ihaleye katılımını engelleyecek risk taşıyan, belirsiz ifadeler özellikle konulmaktadır. Bu şekilde diğer firmaların ihaleye girmesi engellenmektedir. Risk taşıyan bu muğlak ifadeler sözleşme surecinde Havelsan lehine çevrilmektedir. Proje suresince Havelsan tarafından gerçeklenmesi gereken işlemler gerektiği gibi veya zamanında yapılmadığı durumlarda göz ardı edilmektedir.

PROJENİN BAŞINDAKİLERE GENERALLİK YOLU
Bu işlemin gerçekleşmesi için Hava Kuvvetleri bünyesinde projenin başındaki bazı insanlara generallik ve terfi yolları açılmaktadır. Örnek: HvBS (Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemi) projesinde Alb.Suha Atature ihtimal yokken Havelsan da ki emekli generallerin yoğun baskısıyla General yapıldı. Projelerde Havelsan çıkarları doğrultusunda hareket etmeyen subaylar ilgili projelerden uzaklaştırılmaktadır. Örneğin HvBS projesinden Yarbay Osman Sari Havelsan çıkarları doğrultusunda hareket etmediğinden projeden uzaklaştırılmış ve sonradan da emekli olmak zorunda bırakılmıştır. Bnb. Veysel Altuntas ta benzer bir akıbete maruz bırakılmıştır.

GENERAL HEDİYE, ÇOCUKLARINA PRİM ADI ALTINDA RÜŞVET
Ayrıca Havelsan da çalışan bazı General çocuklarına prim adi altında rüşvetler verilmektedir. MSB dahil TSK mensubu generallere ve yüksek rütbeli subaylara hediye adi altında büyük rüşvetler verilmektedir. Yılbaşı ve özel günlerde Generallere bu tip hediyeler verilmek üzere Havelsan bütçesinden büyük bir miktar ayırmaktadır.

BİR ÇOK KAMU İHALESİ DE HAVELSAN’A
Havelsan arkasına sığındığı silahlı kuvvetlerin gücünü de kullanarak artık diğer kamu ihalelerine de girmeye başlamıştır. Eskişehir Devlet Hastanesi, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Adalet bakanlığı gibi kurumlardan da Otomasyon ihaleleri almış, yükümlülüklerini yerine getirmemesine rağmen ödemeler yapılabilmiştir. Havelsan su an tamamı devlet kurumu olmak üzere çok miktarda ihale almış (Büyük projeler olarak yaklaşık 60 ve rutin bakim projeleri olarak yaklaşık yüzün üzerindedir) ve elindeki mevcut kaynaklar ile bu kadar projeyi nasıl bitirebileceği de merak konusudur. Havelsan, karanlık ilişkileri dolayısıyla cesaretli davranabilmektedir.
Hava kuvvetleri üslerinde bulunan uçak simülasyonlarının yıllık bakim ihaleleri gibi birçok rutin ihale Havelsan a verilmekte, sözleşme gereklerini yerine getirmese de bunların paraları ödenmektedir.

ASKERİ SAVCILAR TAHKİKAT BAŞLATMAYA ÇEKİNİYORLAR
TSK bünyesinde görev yapan ve adi yolsuzluklara karısan bir general ile ilgili askeri savcı normalde, elinde delil olsa bile, ancak Genel Kurmay başkanının onayını aldıktan sonra tahkikat başlatabilmektedir. Savcılar ise bu durumdan dolayı çekinceli davranabilmektedir. Dolayısıyla yolsuzluk yapan generaller daha rahat hareket edebilmektedir. Örneğin HvBS projesinden sorumlu General Suha Atature projede birçok olayı örtbas etmekte, şartname gereği Havelsan tarafından yapılması gereken birçok isi yapılmadan yapılmış gibi göstererek onaylamaktadır.

Hiç yorum yok: