Fikir7 Manset Haberler

03 Ekim, 2005

Kilis Belediye Baskanligina ve Belediye Encümenine:

Kilis Belediye Baskanligina ve Belediye Encümenine:

Kilis´in yeniden modern bir kent olarak yapilasmasinin önündeki engellere dikkatlerinizi cekerek, bir vatandas olarak, kilisliler adfina sizlerle beraberce cözüm yollari aramaya calismak istiyorum.

Asagida siralayacagim problemler kaldirilmadigi sürece, Kilis´teki yapilasmanin, modern sehircilik ile bagdasamayacagini da eldeki örneklerle ortaya koyacagim.

Kilis´te yaptigim insaatlar ve bu esnada ruhsat ile ilgili yasadigim tecrübelerimi de sizlerle ve Kilislilerle burada paylasmak istiyorum.

1. Belediyeniz tarafindan ileri sürülen imar yasasi hikayeleri ile, yapilan insaatlarin altlarina garaj yapmak imkansizlastirilmistir. Çünkü bu garaja kullanilan kat, kat olarak, bina yüksekligine sayilmaktadir. Örnek mevcut.
Bu ise garajdan yoksun geri kalmis bir sehrin baslangicidir. Belediye garaj yerleri tespit etmiste, oralara garaj yaptiracakmista…..
Böyle ifadeleri avrupada hicbir yerde sarfedemezsiniz. En ideal garaj, binanin altindaki garajdir. Hem bu garaj ilerde sivil savunma amacli olarak, siginma olarakta kullanilabilir. Örnek mevcut
2. Belediyeniz tarafindan ileri sürülen imar yasasi hikayeleri ile, yapilan insaatlarin altlarina kiler, siginak, kömürlük yapmak imkansizlastirilmistir. Çünkü bu gaye ile kullanilan kat, kat olarak, bina yüksekligine sayilmaktadir. Bu ise siginaktan, kilerden, su deposundan yoksun geri kalmis bir sehrin baslangicidir. Belediye, sivil savunmaya hizmet edebilecek kiler, siginak, su sarnici sorununu da halletmek mecburiyetindedir.…..
Böyle ifadeleri avrupada hicbir yerde sarfedemezsiniz. En ideal siginak, yiyecek ve su deposu, binanin altindakidir. Örnek mevcut.
3. Belediyeniz tarafindan ileri sürülen imar yasasi hikayeleri ile, Kilis´te kat sayisi (yükseklik sinirlamasi) belirli imar planlarina göre yapilmaktadir ve bu planlarin hangi kriterlere hizmet ettikleride mantik disidir. Ruhsat alabilen 7 katli bir binanin yaninda 3 kata izin alamayan insaatlar coktur Kilis´te. Örnek mevcut.
4. Belediyeniz tarafindan ileri sürülen imar yasasi hikayeleri ile, insaat ruhsatlari verilirken sart kosulan bahce payi, sadece insaatin arkasina verilmektedir. Neden binanin önüne, yanlarina, ortasina veya kösesine degil ?
KIlis iklim sartlarina göre yapilabilecek ideal bir binada bahcenin, biinanin ortasina, yanina veya altina konulmasi gerekli ve sart oldugu halde, bu gibi binalarin ruhsatlari, cesitli mevzuatlarla engellenmektedir.
Böyle ifadeleri avrupada hicbir yerde sarfedemezsiniz. En ideal bahce; o binanin iklim, jeoloji ve estetik yapisina en uygunudur. Hem bu bahcelerin de cöplük olarak kullanildiklarini da biliyorsunuz. Eger bu sehrin yesillenmesini istiyorsaniz, vatandasin isteklerini dikkate almaniz sarttir. Örrnek mevcut.
5. Isyeri insaati ruhsatlari icin, insaat sahiplerinin; Gazi Anteb´e gönderilmesi ve orada 2,5 Milyar ödemeleri, hangi mantiga hizmet etmektedir ? Bir insaatin isyeri insaati icin extradan izine mi ihtiyaci olabilir ? Zaten bir binada isyeri kurulabilmesi icin ruhsat belediyeden alinmak mecburiyetinde degilmidir ? Neden Anteb´e 2,5 Milyar ödettiriliyor bunun icin. Yoksa Antep hayir mi diyebiliyor buna ? Örnek mevcut
6. Balkonsuz bina, elbisesiz bir insan gibi, cirkindir. Balkon izinlerinin hangi kriterlere göre verilmedigide bir muammadir.
7. Alinan Garaj parasi karsiliginda, insaat sahiplerine bir garanti verilmesi sarttir. Bu para ziraat bankasina yatiriliyor ama nerelere gidiyor ?

Imar yasasini, bu yasanin hikayelerini bu belediyenin uydurmadigini da biliyorum. Ayni imar yasasina tabidir tüm Türkiye ama Kilisteki kullanilis sekli ile Türkiye´nin hicbir yerinde göremezsiniz bui mar yasasini.

Yoksa bu yasa kasitli olarak mi bu sekilde TBMM den cikartilmistir ? Herseye “Hayir” denilecek, Parayi bastiran izni alacak ?
Bu yasanin bugünkü uygulama sekli rüsvete davetiye cikartiyor.
Siz Kilis Belediyesi olarak rüsvet almiyorsunuz ama bu uygulama sekline görede Kilis´te insaat yapilamaz.
Zaten Kiliste tek bir gelir kaynagi insaattir ve buda bu sekilde ölüme mahkum edilmistir.

Yukarda saymis oldugum nedenlerden dolayi ben sahsen pes diyor ve Kilis´te bundan sonra insaat yapmaktan, Kilis´e para aktarmaktan vazgeciyorum.

Belediyenizin okumus oldugu hikayeleri cok dinledim. “Eliniz, kolunuz bagli, kanunlar, falan…..” Bu kanunlar sadece Kilis´te yok…Nasil uyguluyorlar digerleri bu kanunu ? Yoksa onlar kanunsuzluk mu yapiyorlar ?

Eger 12 Milyar ile 210 m2 lik alana, 2 kat icin insaat ruhsati verilebiliyorsa, bu pahalidir. Bu paraya ben 5 katli bina dikerim Kilis disinda.
Hemde yapilan insaatlarda, mevcut mevzuat hikayeleri ile 5 kurus etmez hale getiriliyorsa, durum daha da vahimdir. Sizlerde bilirsiniz ki, bir insaatin temeli (eger iyi bir temel olacaksa) 2 katin parasini yer. Siz hesap edin bu insaatin tamaminin zarar oldugunu.
Para, degerini korumadigi yere gömülmez.

Hepinizin Kilis´i benim kadar sevdiginizi biliyorum. Bu problemler insaat sektöründe mevcuttur Kilis´te ve sizlerin acil olarak bu problemleri cözmeniz sarttir.

Brada maksadim, kimseyi kritize, rencide etmek degildi, Kilis´e bir hizmetti.

Ayriyeten savas, deprem, felaket anlarinda Kilisliler icin yaptirtmis oldugum, atom bombasina dahi dayanikli 600 m2 lik siginagim, 150 tonluk su depom, bu siginakta yasayanlar icin devamli suyum vardir. Bunlar Kilis Belediyesinin uyguladigi imar yasasinda olmadigi halde tarafimdan yaptirtildi.
Yine 45 derece disarda sicaklik varken ve Kilisliler Klima cihazsiz oturamazken, icerisinde soguktan donabileceginiz, dünyadaki tek ilk olan bir binamda var Kilis´te.
Yine buda imar yasanizda yoktu.
Simdi bir tanede Kilis´e, Kilis´i sembolize edebilecek bir kule yaptirtaagim Kilis´e SON olarak, Imar yasalari icerisinde buna bir yer olmasa dahi.

Kilis icin vebal benden gitti…
DEMOKRAT

Hiç yorum yok: