Fikir7 Manset Haberler

30 Mayıs, 2007

Amerikan usagi Türkes ????

Şarlatan general!

30 Mayıs 2007



BANA GÖRE

Şarlatan general!

30.05.2007
SIRRI YÜKSEL CEBECİ
sirriyuksel.cebeci@tercuman.com.tr



--------------------------------------------------------------------------------

YAKIN tarihimizin 47 yıl önceki sayfasına yalan yanlış bilgiler eklemeye çalışmanın kime ne kazandıracağını çok merak ediyoruz.
Merhum Alparslan Türkeş, 27 Mayıs 1960 darbesinin kudretli albayı idi. Darbeyi başından sonuna kadar o planlamış, başarıyla gerçekleştirilmesini de o sağlamıştı.

Türkeş’in, darbe sırasında veya sonrasında ABD’den para aldığı iddiası ilk kez 2000’de, yani Türkeş’in ölümünden 3 yıl sonra gündeme getirilmişti.
Hürriyet Gazetesi’nin o tarihteki haberine göre, 1956-1961 yılları arasında Ankara’da askeri ataşelikte yarbay rütbesiyle görev yapan Amerikalı tümgeneral emeklisi Fred Haynes, 27 Mayıs darbesinden hemen sonra, Başbakanlık Müsteşarı Kurmay Albay Alparslan Türkeş, Ordu’dan dört bin subayı emekliye ayıracaklarını ve yeterli miktarda paraya gerek duyduklarını söylemişti.Türkeş, ABD’den bu parayı, ihtilal günü saat 9.30’da, ABD Ankara Büyükelçisi Flecher Warren ve Fred Haynes’ın Milli Birlik Komitesi Başkanı Cemal Gürsel’le Başbakanlık’ta yaptıkları dörtlü görüşme sırasında istemişti.


Böyle bir şey yok

ARDAN Zentürk, 27 Mayıs darbesinin 47. yıldönümü nedeniyle, Star Gazetesi’ndeki köşesinde, Amerikalı emekli general Fred Hayes’ın, Washington’daki “Emekli Askerler Kulübü”nde, 1999 yılında, kendisine şunları anlattığını naklediyordu.

“İhtilal oldu... Ön güvenlikte görevli deniz piyadeleri, bir Türk tankının elçilik dış kapısına dayandığını ve üzerindeki albayın bizden biriyle mutlaka görüşmek istediğini bildirdiler. Gittim. Gerçekten de büyükelçiliğin Atatürk Bulvarı’na bakan tarafındaki kapısına dayanan bir Türk tankının namlusu, bahçemize kadar girmişti ve üstünde son derece sert görünümlü bir Türk albayı bulunuyordu. Kapıya yanaşınca albaya selam verip kendimi tanıttım, o da tanktan aşağıya atlayıp kendini tanıttı: Albay Türkeş!
Ne istediğini sorduğumda son derece düzgün bir ifadeyle, yıkılan hükümetin devletin kasasında bir tek dolar bile bırakmadığını, acil para bulunmazsa devletin işini yapamayıp, memur maaşlarını bile ödeyemeyecek duruma geleceğini ve ihtilalin parasızlık nedeniyle daha başlamadan biteceğini söyledi. İsteği, benim, kendisiyle başbakanlığa gitmem, oradaki kriptolu teleksten Washington ile temas kurarak, ihtilalin acil ihtiyacı olan 50 milyon dolarlık transferin gerçekleşmesini sağlamamdı.

Büyükelçi izin verdi, Türkeş’le birlikte başbakanlığa geçtik, ben teleksi ilettim, istenilen paranın Türkiye’ye transferin yapılacağı bildirildi.”

Ya deli, ya da yalancı

ALPARSLAN Türkeş, araştırmacı gazeteci Hulusi Turgut’a anlattığı ve 1996 yılında Sabah Gazetesi’nde de yayınlanan anılarında, ABD’den para yardımı aldıklarını inkar etmemiş, ancak doğrudan ABD’den istenen ve alınan 15 milyon dolarla sefaretlerin maaş ve masraflarının karşılandığını açıklamıştı. Ordu’nun gençleştirilmesi için gereken paranın ise doğrudan ABD’den istenmediğini, NATO’nun Paris’teki Başkomutanı General Noştat aracılığıyla ABD’den sağlandığını, bunun da 12 milyon dolar olduğunu belirtmişti.
Kime inanalım? Merhum Türkeş’e mi, yoksa bir dediği diğerini tutmayan emekli Amerikalı general şarlatan Haynes’a mı?

Hiç yorum yok: